Neoprávněné obohacení

• (neregistrovaný)

9. 9. 2010 0:41

Dobrý den,

příjemce mi napsal špatné číslo účtu a já tak poslala 7 tis. Kč úplně někam jinam.

Člověk, který platbu obdržel, byl vyzván bankou k vrácení, ale bohužel ani po 14 dnech nereaguje, proto to budu muset řešit jiným prostředky.

Je lepší podat žalobu nebo to řešit přes inkasní agenturu?

Děkuju za radu.. a přeju hezký den, N.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 9. 2010 7:54

xJ (neregistrovaný)

Re: Neoprávněné obohacení
      Ale vy jste podle mne poslala peníze správně na číslo, které bylo uvedeno. Doložíte příjemci doklad s číslem účtu na který chtěl peníze poslat a doklad o provedené platbě. Ostatní by snad mělo jít mimo vás. Nikdo přece nemůže vědět když platí např. fakturu, jestli číslo účtu, které si tam uvedl ten, kdo fa. vystavoval je správné,za to si musí odpovídat on.

• 9. 9. 2010 8:46

xy5

pokud vám dal někdo písemně č. ú., na kterou máte platbu poslat a vy jste ho na toto č. ú. poslala, pak to dál neřešte (odkážete se jeho písemným sdělením, že to chtěl poslat na toto č. ú.)
      i kdyby se jednalo o účet zam-ce, tak jste postupovala správně, tak si to bude muset vyřídit v bance sám
      on vám nyní napíše (písemně) nové č. ú., na které budete další platby posílat
      to je to samé, když zam-ec napíše č. ú. a vlastně se nejedná o jeho účet, ale někoho jiného a pak se s ním rozhádá a on peníze vašemu zam-ci nepředá
      také v tomto příp.byste postupovala správně, protože zam-ec napsal, abyste mzdu posílala na JEHO účet (č.ú.) - to, že se nejedná o jeho účet, ale někoho jiného, nesmíte kontrolovat (je to věc dotyčného) a také vám po tom nic není

• 9. 9. 2010 16:20

N75 (neregistrovaný)

Problém je bohužel v tom, že se jednalo o koupi předmětu přes inzerát (vzhledem k množství pozitivních hodnocení prodejce jsem neměla důvod pochybovat - alespoň jsem si to myslela..), prodejce od toho dává ruce pryč, prý je to můj problém a odmítá dále komunikovat. Takže teď mi jde hlavně o to, získat peníze zpět, je to pro mě opravdu dost velká částka.. a abych pravdu řekla, nerada bych, aby mi to neoprávněný příjemce několik let splácel, nevidím k tomu ani důvod, pokud obdržel platbu, kterou neočekával, neměl s ní nákládat..

• 9. 9. 2010 17:34

xJ (neregistrovaný)

Něco podobného proběhlo před časem ve vysílání Tv. Někdo si nechal poslat peníze na cizí účet a potom tvrdil, že peníze nedostal a vymáhal je po plátci zboží. Aby to nakonec nebylo něco podobného, tam se jednalo o podvod. A kde jste tedy vzala číslo účtu, na který jste peníze poslala?

• 9. 9. 2010 18:24

N75 (neregistrovaný)

Číslo účtu mi napsal prodejce, když po 14 dnech platba stále nedorazila, tak mi suše sdělil, že mi napsal špatné číslo účtu, zjistila jsem, že to samé udělal dalšímu kupujícímu (dokonce v čísle účtu udělal stejný "překlep" jako u mně), takže i další kupující se teď snaží získat peníze zpět.

Neoprávněnému příjemci tedy dorazily dvě platby od dvou různých lidí, ale na žádost o vrácení nereaguje. Když jsem snažila poslat 1 Kč na účet, který měl být podle prodejce tím správným, tak se příkaz nedařilo zadat - jakoby ten účet neexistoval..

• 9. 9. 2010 19:43

xJ (neregistrovaný)

Ano, takto to myslím bylo i v tom pořadu, pravděpodobně jste narazila na podvodníka, ale neporadím co s tím.

• 9. 9. 2010 19:49

xJ (neregistrovaný)

tím. Prodejce napsal číslo účtu , kam, kde,? Můžete doložit?

• 9. 9. 2010 20:20

N75 (neregistrovaný)

Ano, můžu doložit mailovou komunikaci + komunikaci od toho dalšího podvedeného člověka, který v ní potvrzuje, že celá transakce probíhala stejně

• 9. 9. 2010 21:35

xJ (neregistrovaný)

Zatím jste postižení dva, zkusila bych sehnat další a podala bych trestní oznámení, nic horšího, než že by to odložili by se stát nemělo, ale měla by jste v ruce alespoň zápis z policie pro případ, že by on chtěl případně žalovat vás. Asi by to chtělo právníka. Veškerou komunikaci pečllivě uschovejte.

• 10. 9. 2010 7:13

mikimaus (neregistrovaný)

podvod co byl zaznamenán i v TV: šlo tam o to, že "podnikatel" poslal vyšší částku někomu na účet. (do 10 tisíc) ten co tuto platbu přijal ji chtěl co nejdříve vrátit, protože mu samozřejmě nepatřila. "podnikatel" měl na něj telefon (nejspíš jej získal spolu s kontakty při internetovém obchodování), nelenil a zavolal mu, že prý chtěl tuto částku poslat úplně na jiný účet, hned mu také nadiktoval číslo účtu a pěkně poprosil, jestli by to mohl tenhle obohacený poslat na ten správný účet, VS byl také jiný tuším (důvody nejsou v této chvíli důležité, prostě po něm chtěl, ať to pošle jinam a ne zpět na účet z kterého to přišlo). dobrák nic netuše poslal částku ne zpět na účet z kterého mu platba přišla, ale na účet, který mu pan "podnikatel" sdělil.

pár týdnů, možná měsíců bylo všechno OK a pak bylo tomuhle dobrákovi, co se řídil pokyny pana "podnikatele", oznámeno že zaplatil za něco a nedoplatil celou částku a má ji doplatit.
      takže tak nějak to bylo.

každopádně ponaučení jsem si vzal - pokud se mi objeví nějaká neznámá platba na účtě, nebudu dávat na pokyny po telefonu na dobré slovo kohokoliv. prostě ji pošlu zpět na stejný účet ve stejné částce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).