Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 9. 2010 9:08
Dobrý den,
tento týden jsem sourkomě prodala auto autobazaru (nejsem podnikatel). Autobazar připravil veškeré doklady za mne, vč. kupní smlouvy, faktury, atd.
I přes pozorné čtení mi unikla v kupní smlouvě informace, že cena je vč. DPH. Faktura je vystavena na částku s DPH 0%. Podepsala jsem i čestné prohlášení, že nejsem plátcem DPH. To, že je cena vč. DPH tedy vyplývá pouze z kupní smlouvy.
Dle ustanovení § 108 odst. 1 písm. k) zákona o DPH je osoba, která vystaví doklad, na kterém uvede daň, povinna přiznat a zaplatit daň s právci daně.
Chtěla bych se zeptat, zda z kupní smlouvy lze usuzovat na splnění podmínky dané § 108 odst. 1 písm. k) zákona o DPH, tedy jsem-li povinna podat přiznání k DPH a odvést z částky daň?
Samozřejmě jsem autobazaru poslala dodatek ke smlouvě, ve kterém informaci o DPH ze smlouvy odstraňuji, nicméně nevím, zda autobazar bude dodatek akceptovat.
Děkuji za názory