Student a živnostenský list

• (neregistrovaný)

10. 9. 2010 10:43

Zdravím,
    přemýšlím o živnostenském listě, pročet jsem snad všechny články na www.studentskefinance.cz, ale nejsem z toho vůbec moudrý. Chtěl bych se hlavně věnovat nákupu-prodeji - nových i použitých videoher, občas i dvd, elektroniky, apod.
    1) Do jaké volné živnosti to zařadit (nevím jistě mezi:
    15. Výroba, rozmnožování, distribuce, prodej, pronájem zvukových a zvukově-obrazových záznamů a výroba nenahraných nosičů údajů a záznamů
    48. Velkoobchod a maloobchod
    49. Zastavárenská činnost a maloobchod s použitým zbožím
    56. Poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat, hostingové a související činnosti a webové portály nebo snad něco jiného?)
    2) Pojištění - co všechno musím platit, kolik a kde? co jsem koumal mělo by to být vázáno na příjem, chci ten živnosťák mít jen na přivýdělek, počítám s příjmy (po odečtení výdajů) 500 - 1500Kč měsíčně (nebo se to počítá z příjmů bez odečtení výdajů?)
    3) Kam všude se mám přihlásit - četl jsem o nějakém jednotném registračním formuláři, ten by měl stačit nebo ještě něco je potřeba? Hraje nějakou roli když jsem za minulý rok dával DP jako fyzická osoba (bez živnosťáku)?
    4) Jaké jsou mé každoroční povinnosti vůči státu - daňové přiznání a ještě něco?
    5) Co všechno si mohu dát pak v DP do nákladů - teoreticky chci pomocí internetu prodávat a kupovat zboží, navíc se jedná o pc hry - mohu si dát do nákladů třeba nový notebook (nebo Xbox) a tím ho odečíst od příjmů?

Všem díky za odpovědi, vážně zatím moc netuším, co a jak, tak se omlouvám pokud nějaké otázky byly hloupé. Jestli Vás napadnou nějaké užitečné rady, budu za ně určitě rád.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 9. 2010 13:40

jana h (neregistrovaný)

Re: Student a živnostenský list
      Co se týče druhu činnosti, to poradí na živnostenském úřadě...tady je užitečný odkaz, kde najdete něco ohledně daní a pojištění , zkuste to pročíst, třeba pak budete chytřejší

http://www.jakpodnikat.cz/podnikani-studenti.php
      http://www.jakpodnikat.cz/jednotny-registracni-formular.php

když se někde mluví o příjmech, jde o příjmy bez odečtení výdajů, když o zisku tak po odečetní výdajů

každý rok musíte odevzdat na fú přiznání a na OSSZ a zdravotní pojištovnu přehled a přijmech a výdajích

Vzhledem k činnosti, byste samozřejmě nový notebook a vše kolem něj mohl dát do nákladů dále třeba nový mobil a měsíční platby za hovorné nebo poměrná část., kancelářské potřeby, poštovné apod

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).