Jaká výše DPH u ZC předmětu leasingu?

• (neregistrovaný)

10. 9. 2010 11:23

Dobrý den, teď v září a říjnu mi končí dva leasingy, oba začaly před rokem 2009, splátky tedy zůstaly s 19% DPH. Teď mi jedna leasingovka poslala DD na ZC + 19% a druhá na ZC+20% prý z důvodu změny sazby DPH. Tak teď nevím, která to má špatně a která dobře? Co s tím??Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 9. 2010 11:44

annonym (neregistrovaný)

Re: Jaká výše DPH u ZC předmětu leasingu
      Ta, která uplatnila 19 % DPH, jelikož musí postupovat podle ZDPH platného do 31.12.2008.
      Podle  bodu 2 přechodných ustanovení uvedených k ZDPH č. 302/2008 Sb. a platné od 1. 1. 2009 vyplývá, že u smluv o finančním pronájmu, které byly uzavřeny a předmět smlouvy předán do dne předcházejícího účinnosti tohoto zákona, tj. do 31. 12. 2008, se postupuje podle dosavadních předpisů i po 1. 1. 2009, a to jak z hlediska přiznávání daně na výstupu, daňových dokladů, tak i z hlediska uplatňování nároku na odpočet daně. Prakticky to znamená, že tyto smlouvy budou dobíhat i po 1. 1. 2009.

• 10. 9. 2010 12:18

Lenka F. (neregistrovaný)

Na došlých fakturách chybnou sazbu DPH neřeším, za to zodpovídá ten kdo ji vystavil a odběratel má nárok na odpočet podle toho, co je na faktuře.

• 10. 9. 2010 12:49

Jana N. (neregistrovaný)

pokud víme, že je sazba špatně, vrátíme PF k přepracování,
      abychom se vyhli pozdějším opravám a opravným dokladům.
      je to solidní pro obě strany, stejně tak jsem ráda, pokud někdo
      upozorní mě , že fakturuji špatně. ušetří mi spoustu práce pak.

• 10. 9. 2010 12:57

M. (neregistrovaný)

Nrjsem si jistá, a nechce se mi to hledat, ale neodpovídá za správnost PF jejich příjemce?

• 10. 9. 2010 13:08

annonym (neregistrovaný)

Příjemce neodpovídá za správnost sazby daně na DD.
      I DD s chybnou sazbou daně je platný. Příjemce posuzuje nárok na odpočet daně dle § 72.
      U OA ve vašem případě by nárok na odpočet daně nebyl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).