Vklad os. auta do podnikání + paušál

• (neregistrovaný)

12. 9. 2010 14:17

Dobrý den,

prosím o radu. V červenci 2010 jsem začala podnikat (neplátce DPH). A protože ke svému podnikání potřebuji auto, nechala jsem si udělat znalecký posudek na auto v osobním vlastnictví. Vyšel na 55.000,- Kč + 20% DPH. Bude správně, když si zařadím auto domajektu pouze zápisem na kartu dlouhodobého majetku (nic víc?)? A cenou 66.000,- Kč? Dále se chci zeptat na uplatnění paušálu na dopravu. Protože auto používám také pro soukromé účely, uplatním si na konci roku v daňovém přiznání pouze 6*4.000,- Kč. Pohonné hmoty ani parkovné uplatňovat do daňových nákladů nemohu (??). Dálniční známky, opravy a silniční daň pouze ve výši 80 %. Chápu to opravdu správně?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 9. 2010 9:28

astrolog (neregistrovaný)

Re: Vklad os. auta do podnikání + paušál
      Dovolte mi se přidat s otázkou - opravdu musím i silniční daň krátit na 80%?

• 13. 9. 2010 10:45

Vladimír 2

Re: Vklad os. auta do podnikání + paušál
      Musím nebo nemusím = to je ve hvězdách! V zákoně §25 je:

zp)výdaje (náklady) na spotřebované pohonné hmoty a parkovné vynaložené v souvislosti s užíváním silničního motorového vozidla 23d), u kterého poplatník uplatní paušální výdaj na dopravu, a 20 % ostatních výdajů (nákladů) s výjimkou odpisů vynaložených v souvislosti se silničním motorovým vozidlem, u kterého je poplatník povinen uplatnit krácený paušální výdaj na dopravu.

Považuji-li SD za ostatních výdajů (náklad) ....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).