Re: Pozdě zaslaná neschopenka
pokud by písemně požádal o neplacené volno a v té době by omarodil, pak nemá nárok na nem.dávky (tedy ani na náhradu mzdy). Ale vzhledem k tomu, že od něj nemáte písemně žádost o nepl. volno, pak prostě jenom pozdě dodal neschopenku a vy mu ji zúčtujete a vyplatíte až v září
>>>>>>Zaměstnanec - pracující důchodce - neschopenka
>>>>>>vystavena od 24.8.2010, doručena až dnes. Při
>>>>>>onemocnění
>>>>>>sdělil, že si neschopenku vystavit nenechal, ale pak
>>>>>>si to
>>>>>>asi rozmyslel.
>>>>>>
>>>>>>Co teď s tím ?
>>>>>>
>>>>>>V srpnu měl mít náhradu za 3 dny a polovinu jsem měla
>>>>>>uplatnit u OSSZ. Mzdy jsou již uzavřeny. Dopočítat do
>>>>>>v září ?
>>>>>>
>>>>>>Díky za radu
>>>>>ano,dopočítat do září. A co jste mu vlastně vedla od
>>>>>24.8., když nedodal neschopenku ?
>>>>
>>>>Měl to psané jako neplacené volno.
>>>
>>>On si o ně požádal ? Zaměstnavatel nemůže sám od sebe
>>>dát neplacené volno.,
>>
>>Bylo to tak domluveno. Zaměstnanec zavolal, že je
>>nemocem, ale že si nenechal nemocenskou vystavit, prý
>>až
>>se vymarodí, tak opět nastoupí. No a najednou je
>>všechnio jinak.
>>Nemůže být třeba problém, když někdo omarodí v době
>>neplaceného volna ???
>pokud by písemně požádal o neplacené volno a v té době
>by omarodil, pak nemá nárok na nem.dávky (tedy ani na
>náhradu mzdy). Ale vzhledem k tomu, že od něj nemáte
>písemně žádost o nepl. volno, pak prostě jenom pozdě
>dodal neschopenku a vy mu ji zúčtujete a vyplatíte až v
>září
Teď jste mne trochu rozhodila.
Měla jsem případ, kdy zaměstnankyně (plná ID) se nějak necítila dobře a po dohodě ÚSTNÍ se jí také psalo neplacené volno, když se asi po 2 měsících její stav nezlepšil nechala si vystavit neschopnost a ta jí byla vyplácená. Myslíte, že to byla chyba ???
žádosti o nepl.volno byste měla mít písemně, právě i z tohoto důvodu. Pokud je ID nebo SD, pak o nic nejde, ale v ostatních případech (kdy není plátcem ZP stát) by mělo být uvedeno, jakým způsobem se zaplatí ZP. Takhle - jak vy víte, do kdy bylo dojednáno nepl.volno ? Třeba bylo dojednáno do doby před nástupem na PN....?
No někdy toho opravdu moc nevím. Firma pro kterou zpracovám mzdy zaměstnává převážně samé SD a ID, čili se ze zdravotním pojištěním netrápím. Ale opravdu se stane, že na výkazu, který je podkladem pro mzdy není žádný výkon a prý abych to vedla jako neplacené volno. No a pak najednou po 2 měsících byla přiložena pracovní neschopnost. Divné mi bylo i to, že sociálka se vůbec nezajímala, že v příloze o dávky byly dva měsíce předcházející pracovní neschopnosti bez příjmů.
jen tak vést někoho na neplac. volnu (pokud nemáte schválenou žádost dopředu od - do) přece nemůžete
ať se jedná o kohokoliv - tedy i o SD, ID
pokud nechodí do práce a nemají schválené (písemně) nepl. v., tak byste jim měla psát neoml. absenci, ale to pak je dluh na ZP
a nepl. v. musí být písemné z toho důvodu, že je tam přesně psáno od - do a v době nepl. volna není nárok na nem. d., ošetřovné
jen aby v rámci hledání úspor ve vydávání státních peněz se nezpřísnila ještě více kontrola ze str. zdrav. poj. (to by se některé podniky nedoplatily)
já bych řekla,že je nejspíš problém v komunikaci - vedoucí s někým ústně domluví nepl. volno a když přijde na to udělat mzdy-mzdovko, dej mu nepl. volno,my jsme se na něm domluvili. Prostě a jednoduše-žádost o nepl. volno musíte mít písemně založenou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 9. 2010 12:04
Zaměstnanec - pracující důchodce - neschopenka vystavena od 24.8.2010, doručena až dnes. Při onemocnění sdělil, že si neschopenku vystavit nenechal, ale pak si to asi rozmyslel.
Co teď s tím ?
V srpnu měl mít náhradu za 3 dny a polovinu jsem měla uplatnit u OSSZ. Mzdy jsou již uzavřeny. Dopočítat do v září ?
Díky za radu