Re: Ověření VAT number
To, že mají osvědčení, ještě neznamená, že jsou plátci DPH. Nejspíš nejsou - viz ověření. Pokud nedoloží DIČ pro plátcovství DPH, opravdu fakturujte s českým DPH. Nezapomeňte, že tohle si velice snadno FÚ zkontroluje: v SH uvádíte DIČ odběratele.
Re: Ověření VAT number
Slovák může být registrovaný k DPH a nemusí ještě být plátce. Podle jejich zákona - pokud jen poskytuje služby do členského státu, musí se zaregistrovat a podávat něco jako souhrnné hlášení, ale není plátcem DPH.
Fakturovala jsem bez DPH s reverse charge odběrateli (osobě povinné k dani), který se ani nezaregistroval, ačkoli přijímá služby z jiného členského státu (ode mě). Do souhrnného hlášení to nepíšu - nemám jeho DIČ. Protože mi nesouhlasí souhrnné hlášení s přiznáním k DPH, bylo FÚ zahájeno vytýkací řízení. Stačilo to vysvětlit - já jsem neporušila nic - fakturovala jsem osobě POVINNÉ K DANI (nikoli PLÁTCI). Od té doby jsem už podávala přiznání k DPH a přiložila jsem k němu hned "podání vysvětlení", že se dosud nezaregistroval. Stačilo to.
Hezký den
Jednou je Váš odběratel "osoba povinná k dani", a je jeho problém, jestli se zaregistruje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 9. 2010 12:54
Dobrý den,
budeme fakturovat na slovensko, vyzadali jsme si jejich DIC (mam okopirovanou karticku osvedceni o registraci) a toto jsme overili na strankach http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/, dle toho overeni je jejich DIC neplatne, poradite prosim jak dale postupovat?vystavit fakturu i presto, ze je dic neplatne?