Re: DPČ x zaměstnání malého rozsahu
Sociální pojištění odvedete ze skutečné odměny a zdravotní pojištění taky. Pravděpodobně se bude jednat o paní na rodičovské dovolené (ne na mateřské) a pokud doloží, že pobírá rodičovský příspěvek, je za ní plátcem ZP stát a nebudete tedy srážet z minimálního vyměřovacígo základu.
dobrý den, jestli se můžu připojit, tak my máme opačný případ, kdy paní je na RD a DPČ nedosahuje 2000,- ,, jak mi poradili na OSSZ, tak jsem ji ani nepřihlašovala, mám ji přihlásit, až příjem překročí hranici 2000,-. S tím odhalšováním a přihlašováním je to ale dost nepraktické a řekla bych i nelogické, vždyť budou všechny příjmy na mzdovém listě. to pak nebudete dělat nic jiného než vyplňovat papíry.(ale proč v u nás v něčem hledat logiku, že...?)
ještě dotaz-Když je paní na PPM, tak by snad neměla mít žádný příjem? nebo jsem něco přehlédla-platí to snad jen pro jejího původního zaměstnavatele, u kterého měla před nástupem PP?
Pokud pobírá mateřské dávky, tak nemůže mít příjem z toho pracovněprávního vztahu, na základě kterého ty mateřské dávky pobírá. Klidně ale může pracovat mít příjem v jiném prac. poměru nebo DPČ nebo DPP nebo z podnikání. Vy ale píšete, že je na RD, takže již mateřské dávky nepobírá. Při rodičovské dovolené může pracovat kdekoli.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 9. 2010 15:49
Dobrý den,
máme se zaměstnankyní, která je na mateřské dovolené uzavřenou dohodu o prac.činnosti. Ve smlouvě je uvedena měsíční odměna 2.100,- a sjednaný počet hodin je maximálně 20h./týdně. Za srpen odpracovala méně a odměna vychází 1.785,-. Jedná se o zaměstnání malého rozsahu nebo nikoliv a jak to bude s odvody SP, ZP? a je možné u DPČ že si třeba jeden měsíc nic nevydělá? musí se pak někam posílat nějaké odhlášky, přihlášky?
Děkuji