Prodej společníkům

• (neregistrovaný)

14. 9. 2010 11:52

Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Společnost prodává dvoum společníkům ve firmě budovu v níž provádí hlavní činnost. Prodává se v ceně obvyklé za tento objekt či hraje roli zůstatková cena dle odpisování? a je to pro společnost výnos (prodej nemovisti), což se projeví v DPPO a musí ještě odvést nějakou daň a jak to bude u těch společníků??Asi pro někoho hloupý dotaz, ale nejsem účetní a proto se obracím pro radu sem.
    děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 9. 2010 13:50

DM (neregistrovaný)

Re: Prodej společníkům
      Cenu obvyklu... doporučila bych udělat odhad a za tuto cenu nemovitost prodat. Zůstatková cena v odepisová ní hraje roli pouze ve společnosti - zůstatková cena se dá v roce prodeje celá do nákladů a ve výnosech bude cena prodejní.
      Zjednodušeně - nemovitost původní cena 40 mil , odepsáno 20 mil. Zůstatková cena 20 mil. a prodá se za 50 mil. Ve výnosech 50 mil v nákladech 20 mil. rozdíl se tedy zdaní . A daň z prodeje nemovitosti 3% platí prodávající, mám pocit že do 3 měsíců od zápisu do katastru.

• 14. 9. 2010 16:21

klarah (neregistrovaný)

Mockrát Vám děkuji.
      A ze strany společníků jakožto FO se nic neděje,že?

• 14. 9. 2010 16:28

DM (neregistrovaný)

Ne nic ... je mi jasné budou pronajímat společnosti, že ? taky jsem to takhle dvoum pánům dělala.

• 14. 9. 2010 17:17

klarah (neregistrovaný)

A ještě kdyby ten objekt prodali živnostníkovi či sdružení - tam pak ten živnostník resp. sdružení musí něco vykonat z titulu koupě nemovitosti??zařadí do svého majetku a odepisují nezávisle na předešlém odepisování?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).