Re: Důchod - výpočet, výše?!
O tom, jestli příjmy za rok 2010 výrazně ovlivní výši důchodu, se můžete přesvědčit pomocí důchodové kalkulačky: http://www.mpsv.cz/cs/2435
Nicméně každý rok příjmu k dobru má smysl ... navíc my netušíme, jestli třeba v prosinci nepoberete milionové odměny.
Protože se jedná cca o měsíc a půl a máte jistotu zaměstnání do 31.12.2010, přikláním se k situaci dokončení roku 2010 a přiznání SD od 1.1.2011.
Re: Důchod - víte někdo odpověď?
no, to si musíte spočítat, co je pro Vás výhodnější
máte již Informativní osobní list důchodového pojištění (IOLDP)?
více o IOLDP najdete na www.cssz.cz
důchodové pojištění
IOLDP
na www.mpsv.cz
je kalkulačka, kam si zadáte hodnoty a spočítá Vám to příp. důchod
jak budou vypadat spočítané důchody v r. 2011, to ještě je možné, že něco vládu napadne a narychlo může něco změnit (nikdo nikdy neví, do konce roku je ještě relativně dost času)
Ano, pochopil jste to správně, jde o rok.
Takže do té důchodové kalkulačky zadejte údaje z OILDP (výpis dob pojištění s vyměřovacími základy) - nejprve do roku 2009, spočtěte výši důchodu a pak si ještě přidejte vyměřovací základ pro sociální pojištění za rok 2010 (až na výjimky je to ve většině případů hrubá mzda, určitě víte, kolik si asi za ten tok vyděláte, přinejmenším už máte údaje za 2/3 roku a 4 měsíce prostě musíte odhadnout) a spočtěte si kolik by dělala výše důchodu i s rokem 2010.
Když srovnáte obě částky, uvidíte, jestli se vám to vyplatí. Pro někoho mají význam tři stovky navíc, někdo nad nimi mávne rukou ... rozhodnutí je opravdu jen na Vás.
Moje odpověď byla také tak prezentována. Pokud chcete vědět jestli se vám to vyplatí, musíte si spočítat, kolik vám to lidově řečeno "hodí".
Takže do kalkulačky zadat údaje z OILDP (výpis dob pojištění s uvedenými výdělky a vyloučenými dobami) do roku 2009 a spočítat výši důchodu. Pak do kalkulačky přidat ještě údaje za rok 2010 (vyměřovací základ pro sociální pojištění = až na výjimky hrubá mzda - a tento údaj máte k dispozici nejméně za 8 měsíců, 4 měsíce prostě musíte dopočítat nebo odhadnout) a spočtete výši důchodu.
Pak obě částky srovnáte a je jenom na Vašem uvážení, jestli se Vám vyplatí varianta 1 nebo 2.
Nikdo z nás nemá tušení o Vašich pracovních a mzdových podmínkách, nevíme, jestli třeba k odchodu do důchodu nedostanete vysoké odměny ze sociálního fondu, jejichž výše by ovlivnila výši důchodu při započtení celého roku 2010. Někomu přijdou tři stovky navíc jako výhra v loterii, někdo nad nimi mávne rukou ... je mi líto, ale nedokážu Vám dát přesnější odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 9. 2010 12:24
Dobrý den,
mám nárok na starobní důchod k 20.11.2010. Včera jsem o něj požádal a pracovnice ČSSZ mi sdělila, že bude lepší počkat do nového roku, tak, aby se mi započítaly i příjmy roku 2010.
Myslíte si, že to nějak výrazně ovlivní jeho výslednou výši?
Je lepší zažádat o důchod od 20.11.2010 nebo od 1.1.2011? Pracovnice mi neuměla poradit!
A pokud zažádám od 20.11.2010 lze pak v lednu požádat o přepočítání?
Podotýkám, že zaměstnán budu jen do 31.12.2010!
Děkuji!