Re: zaměstnání důchodců nově
Stačí uzavřít dodatky k pracovním smlouvám. U varianty a) by zřejmě šlo půlroční pauzu vyřešit i DPČ, na tu by se dle některých právních názorů dvouletá úprava doby určité vztahovat neměla. Ale ještě bych si zjistila jiné názory, abyste neměli problém s inspektorátem práce.
Názor "důchodcům nedávat dobu neurčitou" není správný. V ZP nemají v tomto smyslu žádné výjimky oproti "nedůchodcům" a ustanovení § 39 odst. 2) to uvádí jasně.
můžete dodatkem prodloužit ještě max. o rok, do 31.12.2011, pak máte dvoletou dobu vybranou, nebo prodloužit na dobu neurčitou, případně prodloužit až na konci téti lhůty.
DPČ nemá s dvoletým omezením nic společného, protože § 39 hovoří naprosto jasně pouze o pracovním poměru, nikoliv o dohodách o pracích konaných mimo pracovní poměr. Ještě jsem se nesetkal s názorem, že by se DPČ měla do dvouleté doby započítávat, to je nesmysl.
Opravdu je to tak? Dočetla jsem se totiž , že experti se shodli na tom, že doba zák. omezení 2 let se bude počítat "od prvního skončení či prodloužení prac. poměru po nabytí účinnosti novely". Podle mě první skončení je 31.12.2010, proto by se měly 2 roky počítat od r. 2011. Ale jsem začátečník, proto se v tom topím :-(.
Obdobný případ řešil Nejvyšší soud ČR spis. zn. 21 Cdo 69/2008 a dospěl k závěru, že PP uzavřený v době, kdy neplatilo omezení lze prodlužovat nebo opakovaně PP sjednat jenom na tobu nejvýše 2 let od tata, kdy omezení vstoupilo v účinnost - v tomto případě se jednalo o tehdy novou úpravu od 1.3.2004 a na základě tohoto rozhodnutí lze aplikovat tento závěr i na zaměstnávání důchodců po 1.1.2010. Takže je to tak, jak popisuje pája, pokud se nejedná o zákonné výjimky, tak prodloužit pouze do 31.12.2011.
http://www.nsoud.cz/rozhod.php?action=read&id=52499&searchstr=21+Cdo+69%2F2008
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 9. 2010 12:29
Dobrý den,
prosím Vás o radu. Důchodci v naší firmě měli opakovaně několik let po sobě dohodou prodlužovaný prac. poměr o další 1 rok (naposledy dohoda podepsaná v 12/2009 platná od 1/2010 do 31.12.2010).Máme zájem zaměstnávat důchodce i nadále. Uvažuju správně, pakliže si myslím, že dle novely máme tyto možnosti?:
a) uzavřít s důchodcem novou prac. smlouvu na dobu určitou 2 roky od 1.1.2011 do 31.12.2012 (po půl roční pauze je možnost smlouvu opakovat, příp. na půl roku využít DPČ)
b) uzavřít novou smlouvu na dobu neurčitou
Je vůbec nutné uzavřít v obou případech novou smlouvu, anebo lze řešit další dohodou či dodatkem ?
Mockrát děkuji za pomoc.
IL.