Re: regulační poplatky
Já si nechávám tisknout jenom sestavu - měsíční souhrn celkem vybraných regul. poplatků. Případná evidence podle jmen je v programu lékaře. A mimochodem - zdravotní pojišťovny kontrolují vykázaný regulač. poplatek u daného výkonu. Takže musí být v programu vykázány všechny (a všechny taky vybrány).
A nevím, jak datum narození pacienta a ochrana osobních údajů.
Já to nemám ani po dnech. Za období 1.8.-31.8. bylo vybráno .... Kč. Zdravotnický program to takto umí vytisknout. Rozlišené jsou jenom běžné a zvlášť pohotovostní.
Kontrolu FÚ jsme zatím neměli.
začít aspoň od ledna 2011????
Já jsem neměla odvahu "nemít nic" v daňovém přiznání v zásobách. Podle zubařského odborného časopisu (rubrika ekonomika nebo jak se to jmenuje) by se měly vést karty i na ostatní materiál (otiskovačky, plomby.....) To by teprv byla hrůza - sestřičky by mě asi zakously. Tak jsem to vyřešila touto cestou. Sklad mám, není to tak hrozné. Udělala jsem si jednoduchou tabulku v excelu. Nákupy z faktur poznám, pokladní doklady na prodané kartáčky mám taky. Jen pak na konci roku musím srovnat stavy (doktor si občas něco vezme pro osobní spotřebu).
Vedu samostatně jednotlivé druhy kartáčků, pasty zvlášť, mezizubní zvlášť (mám i dva druhy mezizubních - u každých je v balíčku jiný počet, každé jsou za jinou cenu). Míchám dohromady pouze podobné kartáčky (vizuálně) a za stejnou cenu.
Co si lékař vezme domů, na konci roku dávám z daňových do nedaňových výdajů.
Re: OT:regulační poplatky
je to zajímavé si přečíst o regul. popl. i z druhé strany
zaujala mě Vaše věta: "ZP kontrolují vykázaný reg. popl. u daného výkonu."
Co když lékař poplatek, který vybral, nepřizná. Může ho po pacientovi vyžadovat kontrola ze ZP nebo odjinud? Nevíte někdo odpověď?
Pacient by těžko prokazoval, že peníze zaplatil (jen málokterý lékař potvrz. vydá a když ho už vydá, tak pochybuji, že si ho pacient štosuje doma).
Tak tenhle případ vůbec neberu (při účtování) v úvahu. "Moji" lékaři opravdu nevystavují účtenky na regulační poplatek (pokud si ho někdo nevyžádá). Jak to můžou postihnout zdr. pojišťovny nevím, asi by si musel jít pacient stěžovat.
Je fakt, že vybírání poplatků u zubařů není až tak složité.
Pokud tedy vybere něco "navíc", daní se to nedotkne.
Právě, že ne. Aspoň ten zdravontí program, který mají moji lékaři, nedovolí vykázat výkon na zdravotní pojišťovnu se současným vykázáním vybraného poplatku. Takže pokud chce od pojišťovny zaplatit za výkon, musí jí vykázat, že vybral poplatek. Pak je oprávněně vybráno a já to mám v sestavě vybraných poplatků. Není úniku.
Pokud vybere poplatek neoprávněně, může vykázat na pojišťovnu výkon i bez poplatku, poplatek se do sestavy nedostane - je únik. Ale pořád ho vybral neoprávněně.
moc Vám děkuji za vysvětlení, jsem laik, který při návštěvě lékaře platí reg. popl., tak mě to zajímá, co se s ním pak děje
takže, pokud je to takto ošetřené, pak je to v pořádku
ale ne všichni pacienti poplatky zaplatí, určitě ošetří i nějakého bezdomovce, který poplatek nezaplatí (a měl by), takže to potom nemůže lékař vykázat úkon?
a
Někteří jsou od poplatků osvobozeni (třeba děti), pak můžete vykázat výkon, protože se z rodného čísla pozná věk.
Pak jsou osvobozeni ti nemajetní, potřebují k tomu doklad, lékař vykáže jako osvobozený od poplatků. Co je přesně na dokladu uvedeno nevím, s tím už jako účetní nepřijdu do styku. To ví v ordinaci.
Na mé již zmiňované sestavě to je vlastně taky vidět, někdy tam bývají řádky tři - základní regulační (počet * 30 Kč), pohotovostní (počet*90,-) a osvobozené (počet*0 Kč).
Píšu to laicky, nevím správnou terminologii. Snad to na běžnou orientaci stačí.
Četl jsem si Vaši diskuzi a myslím, že že Maxx neodpovídala přesně na to, co jste se ptala.
Vy jste se ptala, jestli musí zdanit každý poplatek, který vybere. Tvrdila mi jedna paní z finančáku, že tam úniky jsou, protože by si finanční úřad musel vyžádat informace ze ZP (kolik jich je, u každého doktora) a to se prý nedělá. Co je na tom pravdy, nemohu posoudit.
V nemocnicích je to jinak. Tam jsou nezaplacené poplatky vykazovány na pohledávkách vůči pacientům jmenovitě.Pacient má lhůtu na zaplacení při hospitalizaci do 8 dnů od propuštění ( ze zákona)Je pak na zdravotnickém zařízení, jak se s tím vypořádá, zda upomíná atd..
Tak jsem si náhodou přečetla tyto příspěvky a jsem z toho trochu v šoku, už je mi jasné proč se říká, že jsou lékaři "chudáci". Když si čtu jak účtujete o každé pastě, kartáčku a 30-ti koruně. Při představě kolik nezdaněných peněz mizí v restauracích a ve spoustě jiných profesí, tak je mi z toho smutno.
Práskat se nemá, ale oznámit by se to mělo! Problém je v tom,
že při těchto kecech má každý ramena jak Rambo, ale před
četnickou stanicí je má najednou jak spadlý šapito u cirkusu.
A doklad nikde žádný a vlastní huba bolí, že.
==>U nás obvodní lékař vybírá i při předepsání receptu ...==
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 9. 2010 19:26
Mám dotaz ohledně regulačních poplatků. Paní doktorka, které vedu DE mi dává každý měsíc pouze seznam vybraných regulačních poplatků, kde je uvedeno jméno pacienta, datum narození a datum úhrady. Stačí to takto jako podklad do pokladny? Nebo si ty pokladní doklady mám raději vypisovat sama?