OT - rodičovská nebo neschopnost?

• (neregistrovaný)

15. 9. 2010 8:30

Dámy, promiňte tuto otázku, ale velmi by mne zajímalo,

zda při poškození zdraví při porodu, které asi potrvá déle (v řádu měsíců)
    je lepší po skončení mateřské dovolené a vyčerpání řádné dovolené jít na neschopenku nebo na rodičovskou dovolenou. Jde o mzdu cca 30 tis. Kč.
    Resp. jestli by se tím nějak nepoškodila finančně, pokud by šla na neschopnost, případně zda to vůbec jde - teoreticky by však po půl roce mohla jít do zaměstnání, pokud by byla zdravá.

Omlouvám se za vyčůraný dotaz, ale opravdu bych raději takového věci neřešila. Předem děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 9. 2010 14:42

JiřnaH. (neregistrovaný)

Re: OT - rodičovská nebo neschopnost?
      Pokud byste onemocněla v době PPM, nemůžete se starat o dítě,budete pobírat nemocenské dávky a PPM se přeruší. Po skončení PN nastoupíte zpět na PPM.

• 16. 9. 2010 7:34

m. (neregistrovaný)

Re: Ještě prosím Jiřinu H.
      Děkuji za info, věc se má trochu jinak. O dítě se starat může, ale nemůže vykonávat svou profesi.Takže je otázka, zda má smysl jít na neschopenku po skončení PPM před rodičovskou dovolenou. Bohužel léčení je záležitost na měsíce. Zajímá mne Váš názor.

• 16. 9. 2010 7:49

all (neregistrovaný)

Nechápu kam tím dotazem míříte, pokud se může starat o dítě, tak snad po MD nastoupí na rodičovskou dovolenou. Kdyby se starat nemohla, nastoupí na nemocenskou a o dítě by se musel starat někdo jiný.

• 16. 9. 2010 9:14

m. (neregistrovaný)

Jedná se o to, že teoreticky by mohla nastoupit místo RD na neschopenku a nemocenské dávky by asi byly vyšší než rodičovský příspěvek, to právě nevím, a také nevím, zda by případně nepřišla o dovolenou za rok 2010, pokud by nešla rovnou na rodičovskou dovolenou. Proto se ptám, neznám všechny úskalí tohoto postupu. MD končí 6. 10., tak snad by krácení dovolené nebylo, není to 100 dnů.
      Jsou snad případy, kdy matky nastupují zpět do práce rovnou po MD bez rodičovské dovolené. Ale ona své zaměstnání nyní nemůže vykonávat právě pro poškození zdraví po porodu. Představte si třeba, že je hluchá. To sice nebrání péči o dítě, ale zaměstnání určitě ano.
      Pokud by byla na neschopence, snad už by doktoři začali konat, zatím se jen ....čeká ....
      Paní all, Váš názor?

• 16. 9. 2010 9:33

all (neregistrovaný)

Takže o čerpání dovolené můžete požádat od 7.10. - tomu nic nebrání. Potom byste ale musela zaměstnavateli oznámit, že hodláte nastoupit do práce, protože kdybyste si nepožádala o čerpání RD, tak by to bral, že jste si požádala tzv. konkludentně, tj. do 3 let věku dítěte. Ovšem místo nástupu do práce byste předložila pracovní neschopnost. Zda je to pro vás výhodnější opravdu neumím posoudit, jen si musíte uvědomit, že při pracovní neschopnosti budete muset dodržoval léčebný režim , v době prvních 14 dní má právo kontroly i zaměstnavatel, který např, když zjistí, že nejste doma v době, kdy máte být, vám sníží nebo úplně odebere náhradu mzdy, tak je to na vašem uvážení. Nebudete se moci volně pohybovat s dítětem, pouze v době vycházek, budete-li vůbec nějaké mít.

• 16. 9. 2010 9:48

m. (neregistrovaný)

Dík za info. Máte asi zkušenosti jen se zneužíváním nemocenské.
      Tu neschopenku nabídl lékař obeznámený s tím, že je na mateřské,
      přislíbil celodenní vycházky, ale obáváme se, abychom se tím nějakým způsobem nepoškodili.

• 16. 9. 2010 9:56

all (neregistrovaný)

Podívejte se, jaké já mám zkušenosti není podstatné. Jen jsem vám chtěla vypsat úskalí, co to přináší. Jinak já osobně bych postupovala podle zdravotního stavu, který by pro mne byl prioritní, teprve potom hledisko ekonomické. Záleží jedině na vás. Před případnou výpovědí od zaměstnavatele jste chráněna v době mateřské dovolené, nemoci, rodičovské dovolené aĺe nejste chráněna v době čerpání řádné dovolené. To jen jako dodatek, abyste informace měla úplné. Přeji brzké uzdravení.

• 16. 9. 2010 10:37

JiřinaH. (neregistrovaný)

K poslední odpovědi all se připojuji,nenapadá mě nic nového.
      Také si myslím,že nejdůležitější pro Vás i pro dítě bude to,abyste se léčila.Nemocenskou bych nastoupila a PPM přerušila. Začne nový výpočet dávky, ale rozdíl nebude při vyšším platu tolik znát, podpůrčí doba v nemoci je 380 kal. dnů, pokud jste předtím nemarodila(zjednodušeně řečeno).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).