Re: ČID
Plnění povinného podílu osob se zdravotním postižením na celkovém počtu zaměstnanců zaměstnavatele podle § 83 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti.
Já osobně když je někomu přiznán ID tak udělám pouze změnu kódem 3. Ale ještě pošlu hlášení na OSSZ (příslušnou bydlišti zaměstnance) že je v naší organizaci zaměstnán. Je to tiskopis ČSSZ č.891210, ale myslím, že už se to nemusí.
Přiznám se že na ÚP jsem nikdy nic nehlásila. ÚP vyplňuji jedenkrát ročně tabulku kolik zaměstnáváme osob s postižením a dokonce chtějí i výhled na rok příští.
Já osobně když je někomu přiznán ID tak udělám pouze
>změnu kódem 3. Ale ještě pošlu hlášení na OSSZ
>(příslušnou bydlišti zaměstnance) že je v naší organizaci
>zaměstnán. Je to tiskopis ČSSZ č.891210, ale myslím, že už
>se to nemusí.
>Přiznám se že na ÚP jsem nikdy nic nehlásila. ÚP
>vyplňuji jedenkrát ročně tabulku kolik zaměstnáváme osob s
>postižením a dokonce chtějí i výhled na rok příští.
při podrobněším prostudování zásad pro vyplnování tiskopisu -oznámení o nástupu do zam.jsem se dočetla-příloha 3
při přiznání nebo odnětí důchodu se hlásí jako změna údajů,jen v případě kdy je tento důchod přiznán a vyplácen jiným nositelem pojištění než ČSSZ.
A v části 6-Informace o důchodu.....údaj není nutné vyplnit v případě,kdy je plátcem důchodu ČSSZ
Asi bude nejlepší se zeptat na příslušné PSSZ,někde to možná chtějí a někde zas ne.
Na OSSZ - nahlásíte do registru pojištěnců, že se jedná o změnu : na ČID.(od 2010 se nově hlásí i ČID). Odhlašovat a přihlašovat nebudete,ale musíte si pohlídat, že nastává pro něj nové rozhodné období. A to nikoli dnem přiznání důchodu, ale nově od 2009 je to od data, kdy bylo rozhodnuto o část.invaliditě.
Na ZP neodhlašovat, jen nahlásit D změnu - od kdy je plátcem stát (datum přiznání důchodu).
Na FÚ nehlásíte nic, píšete správně, že od 1.8. můžete dát slevu na invalidní důchod, doložit ale musí kromě rozhodnutí ještě doklad od plátce důchodu o tom,že ho pobírá.
Na ÚP nehlásíte nic. Samozřejmě,že ho po skončení roku započítáte do plnění povinného podílu. Podle zákona o zaměstnanosti jste povinni vést jen svou evidenci o místech obsazovaných zdr.postiženými a podle ZP hlásit na ÚP jejich skončení pr.poměru.
Diky pani Jirine za vycerpavajici prehled toho,co kam poslat. Muzu jen malou doplnujici otazku k tomuto tematu? Nevim, na zaklade jakeho zakona je za inv.duchodce platce ZP stat? Hledala jsem to a v Zakone o verejnem zdrav. pojisteni jsem nasla jen, ze stat je platce jen pri invalidite III. stupne, tak nevim, jestli jsem nekde neco neprehledla. Mam inv. duchodce v I. stupni od 1.1.2010 a ZP za nej platime dal.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 9. 2010 8:48
Dobrý den,prosím o radu,
den vzniku invalidyty 22.6.2010
ČID přiznán od 23.7.2010 tj od skončení nemocenské
výměr důchodu prozatím nepřišel
pracovník bude nadále ve firmě pracovat a to na zkrácený úvazek.
Potřebuji poradit co mám kam nahlásit
ZP -odhlášení 22.7. a přihlášení od 23.7 kodem pro důchodce
PSSZ - existuje nějaký formulář?,nebo jak nahlásit?
FU-sleva na dani od 1.8.2010
děkuji