Číslo OP

• (neregistrovaný)

15. 9. 2010 14:35

Prosím,mám právo jako personalistka požadovat číslo OP ? Moje předchůdkyně ho požadovala,ale jeden zaměstnanec se ohradil, že k čemu a ona mu nedovedla odpovědět, prý jen do programu, proto se ptám, musím ho vědět,potřebuji ho pak k něčemu? Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 9. 2010 15:42

VH

Re: Číslo OP
      Číslo OP podléhá režimu zákona o ochraně osobních údajů, takže je zbytečné si komplikovat život. Zaměstnavatel coby správce a mnohdy i zpracovatel může shromažďovat OÚ jen ke stanovenému účelu, a navíc pouze OÚ aktuální. Je-li kvalifikovaný účel stanoven (zákonná úprava jej ve vztahu k číslu OP nezná), ale zaměstnanec si OP změní a nenahlásí nové číslo, je to stejně špatně.

• 15. 9. 2010 18:52

beta (neregistrovaný)

Re: Číslo OP
      Číslo OP jsem evidovala pro daňové účely. V případě, že se jednalo o nerezidenta, zákon o dani z příjmů vyžaduje číslo pasu nebo jiného dokladu prokazujícího totožnost z-ce. U Slováků jsem proto vyžadovala číslo OP /jelikož s pasem do CZ nejezdí/ a uváděla na Přehled souhrnných údajů, příloha č. 2. Pokud nerezidenty nemáte, nejspíše není důvod požadovat po z-ci, ale při novém nástupu si nechávám předložit OP a kontroluji údaje s vyplněným dotazníkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).