Re: účetní program
Jde mi o to, že si nechám účetní program převést na svoje jméno (OSVČ) kvůli ročním aktualizacím, abych si je mohla dávat do výdajů a také samozřejmě platit. Nebude to v tomto případě FÚ divné? Že v majetku nemám účetní program, ale každoroční aktualizace ano?
Program je např. registrován na IČ otce a má právo ho užívat.
Převod licence je možný jen za určitých podmínek.
Některé účetní programy dokonce při spuštění kontrolují oprávnění uživatele.
Navíc otec oddanil DPH a má ho v obchodním majetku.
Řešení je podle mě jen jedno, píšete jej hned v úvodu. Převedení licence, otec vystaví fakturu na odprodej tohoto programu, cena obvyklá (spojené osoby) cenu obvyklou zjistíte snadno - za kolik se tento program prodává nyní. Otec odvede DPH, vyřadí z majetku, vy si dáte do nákladů a zavedete si v evidenci (OM) přiložíte potvrzení o povolení převedení lincence.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 9. 2010 17:31
Zkušení/é účetní,
poraďte mi prosím jak máme s otcem vyřešit situaci, kdy si otec (OSVČ, plátce DPH) koupil v roce 2009 účetní program, zařadil jej do drobného majetku a nechal si vrátit DPH. Nyní bych tento program potřebovala dostat do DE já, protože začínám podnikat jako účetní (neplátce DPH)...? Prodej se nám moc nezamlouvá, protože tu vrácenou DPH by v podstatě teď otec zaplatil státu nazpět.
Díky za pomoc a radu