Re: Fakturace zdravotním pojišťovnám
Já ne. Ale koukám. Píšete, že začínáte, tak studovat, studovat a zase studovat :-)).
>>>>Účtaři lékařů a stomatologů,
>>>>
>>>>jak to v praxi děláte s evidencí a následnými
>>>>úhradami
>>>>faktur na zdravotní pojišťovny? Faktura odeslaná na
>>>>ZP
>>>>zní na 10.000,- Kč, ZP uhradí pouze 9.500,- Kč. Co s
>>>>tím rozdílem? Opravíte se v evidenci fakturu vydanou?
>>>>... Prosím o radu.
>>>
>>>Mám na vás také dotaz :-)).
>>>
>>>Používáte tento server na učení se základům?
>>>Nebo jste samostatná/ý účetní, který potřebuje v
>>>komplikovanějším případě poradit?
>>
>>Co je to za otázky? Máte s mým dotazem nějaký
>>problém?
>
>Já ne. Ale koukám. Píšete, že začínáte, tak studovat,
>studovat a zase studovat :-)).
Koukám, že ani vy neznáte odpověď na můj dotaz. Ale děkuji za připomínky.
>
>>>>>Účtaři lékařů a stomatologů,
>>>>>
>>>>>jak to v praxi děláte s evidencí a následnými
>>>>>úhradami
>>>>>faktur na zdravotní pojišťovny? Faktura odeslaná na
>>>>>ZP
>>>>>zní na 10.000,- Kč, ZP uhradí pouze 9.500,- Kč. Co s
>>>>>tím rozdílem? Opravíte se v evidenci fakturu vydanou?
>>>>>... Prosím o radu.
>>>>
>>>>Mám na vás také dotaz :-)).
>>>>
>>>>Používáte tento server na učení se základům?
>>>>Nebo jste samostatná/ý účetní, který potřebuje v
>>>>komplikovanějším případě poradit?
>>>
>>>Co je to za otázky? Máte s mým dotazem nějaký
>>>problém?
>>
>>Já ne. Ale koukám. Píšete, že začínáte, tak studovat,
>>studovat a zase studovat :-)).
>
>Koukám, že ani vy neznáte odpověď na můj dotaz. Ale
>děkuji za připomínky.
Jak to víte :-)).
>>
Toto je odpověď kolegině. Já dělám podvojné účetnictví a nyní moje dcera bude spolupracovat s pojišťovnama. Nemyslím, že jsem úplný laik, ale na slušný dotaz bych slušně odpověděla, pokud bych znala odpověď. Ráda bych se též poučila. Děkuji.
Asi bych se prvně podívala do smlouvy s pojišťovnami, jak je úhrada specifikována, zda jako konečná nebo je placeno zálohově a pak doplatek.
Může se také stát, že vám z fakturace neproplatí výkony za pacienta, který je u jiné pojišťovny. Od toho se pak odvíjí, jak se zachází s nedoplatkem, popř. přeplatkem.
Smlouvy s pojišťovnami většinou obsahují zálohové platby např.na 1/2 roku a následné vyúčtování, dost často nesouhlasí částky z titulu neuznaných výkonů, záměny pojišťovny apod. Nejhorší je, že vyúčtování někdy příchází až dávno po skončení roku a odevzdání DP, řešíme to v účtě dohadnými položkami, problém je i se správným uvedením osvobozeného plnění u plátců DPH.... ale velké pojišťovny si diktují podmínky pro spolupráci samy.
Pro zubaře jsou paušální výdaje krajně nevýhodné.
Vystavené faktury jsou většinou uhrazeny v jiné výši (buď korekce nebo navýšení). Ke každé faktuře připínám vyúčtování od pojišťovny, ze kterého je patrné, na kolik částku "upravili". Tím mi nevznikají přeplatky a nedoplatky.
Lékař si sám eviduje, které výkony pojišťovna neproplatila z důvodu registrace pacienta u jiné ZP. A následně vytváří opravou dávku na správnou pojišťovnu. Pro účetní to je další vystavená faktura.
Mě dávají!! Přímo to vyžaduju, protože faktur, kdy zašlou sumu, co je na faktuře, není mnoho. A lékař z toho vyčte, co vykázal špatně, co má opravit (třeba pojištěnci jiné ZP).
Každá pojišťovna to zasílá. Někde se to jmenuje "vyúčtování faktury", někde "protokol o platbě" apod. Princip pořád stejný - je uvedeno období, částka z faktury, dále případné vyškrtnuté výkony (korekce), navýšení (některé ZP přidávají peníze těm, co se vzdělávají, resp. mají některé výkony za vyšší cenu) a vidíte tam i konečnou sumu, kterou lékař obdrží.
A nejlepší to je u VZP. Z toho úplně šílím. Co mají ostatní na jednom papíře, z VZP přijde ve třech dopisech a ještě se to musí kompletovat dohromady.
Tak na to se paní doktorky musím tedy zeptat. Děkuji za upozornění. Takže pokud to chápu správně, vy si zadáte nejdříve fakturu, kterou zašle MUDr. ZP, poté si ji na základě "vyúčtování faktury" nebo "protokolu o platbě" opravíte na správnou částku a poté přiřadíte platbu ... ? Je to takto správně? Ještě jednou za všechno děkuji.
A ještě drobná drobnost:
==na základě "vyúčtování faktury" nebo "protokolu o platbě" ==
==a vidíte tam>>i>>konečnou sumu, kterou lékař obdrží.==
Navíc tam vidíte i podklad pro "šulínkovné", které z rohoto dokladu
zaznamenáte jako daňový příjem lékaře.
Pozn.: Dívenky z FÚ to při kontrole nerady samy dohledávají.
==Tak "šulínkovné" podle toho nedělám.==
Vaše věc. Já jsem při kontrolách vždy musel tyto doklady o šulínkovném předkládat, kopie PD předávaných pacientům pouze ty na ostatní placené prohlídky (řidičák, zbr. průkaz, profesák atd.)
Nedalo mi to a prošla jsem vyúčtování zasílané zdr. pojišťovnama. "Šulínkovné" z toho nevyčtu u žádné. ČPZP tam má kolonku, ale mám tam samé nuly, ZP MV ČR tam jen jen počet pohotovostních poplatků. Že by různé tiskopisy na různé odbornosti? (mám jen zubaře, nemám s čím srovnávat)
ano. Postup je trošku přeházený - faktura, platba, tam zjistím, že nepasujou částky, pak přidávám vyúčtování k faktuře, opravuju výši faktury a pak mi pasuje platba. Lékaři občas trvá, než korekce opraví, pak má vyúčtování trošku skluz (na cestě lékař - účetní).
Musí srovnat, co mu neproplatily pojišťovny, proč, na vyřazené výkony ( pojištěnci jiných pojišťoven), přefakturovat jiné pojiš´tovně, popř. se dohadovat s revizním lékařem, proč neproplatil.
A když už si myslíte, že je vše OK přijde kontrola ze zdrav. pojišťovny a vyškrtá výkony.
Alen1 děkuji za podrobné vysvětlení, včera se mi zdálo, že se na mě zlobíte za ty mé dotazy ... ??? Jen se pro jistotu ještě zeptám, veškerý stomatologický materiál dávám rovnou do spotřeby (včetně léků) + zboží (kartáčky, pasty a pod.) eviduji na skladových kartách (jak mi poradil Maxx) a na konci roku dělám inventuru. Je to takto dostačující a správně?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 9. 2010 17:56
Účtaři lékařů a stomatologů,
jak to v praxi děláte s evidencí a následnými úhradami faktur na zdravotní pojišťovny? Faktura odeslaná na ZP zní na 10.000,- Kč, ZP uhradí pouze 9.500,- Kč. Co s tím rozdílem? Opravíte se v evidenci fakturu vydanou? ... Prosím o radu.