Re: Zdravotní a sociální pojištění
Děkuji za reakci.
Nevíte kdy mě úřady označí za OSVČ? (ta musí povinně platit soc.pojištění) V zákonech jsem se dočetl, že OSVČ je osoba, která soustavně provádí nějakou činnost za účelem dosažení zisku. Prodělat na tom samozřejmě nechci (takže za účelem dosažení zisku to asi je:) ), ale co to znamená "soustavně"? To že občas zkontroluji stav investic a případně udělám nějaký zásah snad není soustavná činnost?
Nerad bych, aby mě někdo později napadl, že jsem měl soc.pojištění platit a vyměřili mi oblíbené penále.
Děkuji za odpověď.
Jiří.
Pozor, co podléhá dani, podléhá i zdravotnímu pojištění. Také si myslím, že pán už je podnikatel (bez ŽL).
Nejde v tomto případě o příjmy z kapitálového majetku? Přijde mi to podobné, jako když pobíráte dividendy z akcií, nebo tak něco. Proč byste měl platit jako podnikatel? Ale určitě tady jsou chytřejší hlavy, tak si počkejte na další reakce. Mně víc "sedí" mzdy.
Pokud budu pobírat pouze dividendy, tak rozumím tomu, že nejsem podnikatel a tudíž zaplatím pouze 15% daň z dividendy a to je celé. Mám ale strach, že když na akciích vydělám i jinak než jen na dividendách (levně nakup, draze prodej), tak že mě pak nějaká chytrá hlava označí za OSVČ a budou po mě chtít penále za celou dobu zpětně.
A ještě jedna otázka k těm dividendám - zvyšují mi příjmy z dividend zdravotní pojištění?
Děkuji.
Jiří
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 9. 2010 15:39
Dobrý den. Jsem fyzická osoba - nepodnikatel, bez zdanitelných příjmů. V současné době platím pouze zálohu 1080Kč na zdrav.pojištění. Tento rok jsem začal investovat na burze a předpokládám, že budu mít zisk. Co se tím pro mě změní, kromě toho, že zaplatím daň z příjmů?
1) Budu doplácet za letošní rok zdrav.pojištění a zvednou se mi zálohy na další rok?
2) Musím začít platit sociální pojištění? Nebo se ho nadále nemusím účastnit s tím, že se mi samozřejmě tato doba nepočítá do odpracovaných let pro nárok na důchod?
Jen podotýkám, že nejsem podnikatel (nemám aktivní živnostencké oprávnění).
Děkuji za odpovědi.
Jiří.