Re: Nemoc v ochranné lhůtě a přihláška n
Podle čeho usuzujete, že tuto povinnost máte?
Zákon o veřejném zdrav.pojištění:
§ 10 Oznamovací povinnost plátců pojistného
(1) Zaměstnavatel je povinen nejpozději do osmi dnů od vzniku skutečnosti, která se oznamuje, provést u příslušné zdravotní pojišťovny oznámení o:
c) skutečnostech rozhodných pro povinnost státu platit za zaměstnance pojistné, a to i v těch případech, kdy povinnost státu vznikla v době, kdy zaměstnanci poskytl pracovní volno bez náhrady příjmu, jsou-li mu tyto skutečnosti známy.
Mně z tohoto tak nějak vyplývá, že vzhledem k tomu, že býv.zaměstnanec předává žádost o nemocenskou a lístky na peníze zaměstnavateli, je zaměstnavateli známo, že z-nec je nemocný a že tudíž za něj platí poj. stát. A je tedy povinen ho přihlásit i odhlásit. Nebo si to vysvětlujete jinak ? Třeba tak, že sem nemoc býv.zaměstnance nepatří ?
Domnívám se, že v případě, kdy už není zaměstnancem a nemá zaměstnavatele, tak se na něho vztahuje odst.4 tohoto §: Pojištěnec je povinen do osmi dnů ode dne, kdy se stal pojištěncem podle § 5 písm. c), oznámit tuto skutečnost příslušné zdravotní pojišťovně.
Pokud zaměstnavatel chce zaslat změnu (při ukončení odeslal odhlášení ) na začátku a následně na konci nemoci, nic mu v tom nebrání. Je to jeho dobrá vůle a jeho starost a jeho náklady.
Nahlásit ode dne vzniku nemoci. To, že marodí v OL a nedostává prvních 14 dnů peníze, nemění nic na tom, že je nemocný.
On není "nemocný jenom trochu" prvních 14 dnů a od 15. dne pak "nemocný hodně" - až tak, že by měl být přihlášen na pojišťovně :-))
Při nemoci v ochranné lhůtě bývalý zaměstnanec donese tiskopisy na začátku nemoci, já mu řeknu, že náhradu nedostane, až od 15. dne nemocenské od OSSZ a ať si začátek a konec nemoci pro jistotu nahlásí na ZP. Stejně ho pak obvykle už nevidím, protože lístky na peníze i uschopenku si dávají na OSSZ sami a k nám se neobtěžují. A sociálce to nevadí. A mně je koneckonců jedno, do kdy marodí.
Takže vážení, děkuji vám všem za podnětené odpovědi. Učinila jsem dotaz na kontrolním oddělení VZP a tam mi bylo sděleno s odkazem na zák. 48/1997 Sb. § 7 odst.1 písm. j), že vzhledem k tomu, že nemocenské dávky náleží zaměstnanci v ochranné lhůtě a ta plyne z titutlu paracovně právního vztahu v naší organizaci, tak je povinností organizace, pokud tato nemoc trvá i 15. den, tuto skutečnost zdravotní pojišťovně nahlásit. Hlásí se kódem N. Je-li správa sociálního pojištění benevolentní a přijímá příslušné doklady přímo od zaměstnance, nikoliv od vaší organizace, je to její vůle. Ale partnerem je pouze zaměstnavatel (i když bývalý). Vždyť vy stejně musíte správě doložit příjmy zaměstnance, takže vás to musí
zajímat. To jenom na vysvětlenou, že jsem nic nezaspala. Myslím, že zamyslet by se měli ti, co na to kašlou. Ale jak je známo, kde není žalobce, není soudce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 9. 2010 18:32
Zaměstnanec onemocněl v ochrnné lhůtě.Mám ho znovu přihlásit na zdravotní pojišťovnu s datem onemocnění, nebo až 15. den nemoci. V zákoně je, že osobou za kterou je plátcem stát je
příjemce dávek nemocenského pojištění.