Jak se mám bránit?

• (neregistrovaný)

16. 9. 2010 20:44

Můj pracovní poměr trval od 1.5. do 31.7.2010. Byl to sice záskok za MD, ale doba v prac. smlouvě byla neurčitá.Podle mě mi vznikl nárok na dovolenou 5 dní.Po ukončení prac.poměru jsem zjistila, že dovolená mi nebyla proplacena a ozvala jsem se. Bylo mi sděleno: cituji: Vy jste si tu dovolenou měla vyčerpat, protože nevyčerpaná dovolená se proplácí pouze tehdy, když tomu prání závažné důvody(např. nemoc). Ale když se to propočítá, tak i kdyby jste čerpala dovolenou, tak platově Vás to vyjde stejně nebo i lépe tak, jak to je teď. Konec citace.
    V ZP jsem nenašla §, kterým bych se mohla ohradit. Vím ale, že nevyčerpaná dovolená se po ukončení prac. poměru proplácí. Poraďte prosím, jak se mám bránit?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 9. 2010 7:38

markov (neregistrovaný)

Re: Jak se mám bránit?
      PP trval od 1.5. do 31.7.2010 a v pracovní smlouvě byla doba NEURČITÁ??? Jak ten pracovní poměr skončil - ve zkušební době?
      Vy jste si nemohla dovolenou sama vybrat pokud Vám zaměstnavatel její čerpání nenařídil - § 217 odst. 1 ZP.
      Nevyčepaná dovolená se proplácí POUZE při skončení PP, v žádném případě "pokud tomu brání závažné důvody" - jejda, to bychom se měli :-)) Toto je zakotveno v § 222 odst. 2 ZP.

• 17. 9. 2010 7:42

katkaj (neregistrovaný)

Tak to je síla.
      ZP § 222 odst. 2 uvádí , že náhrada mzdy za nevyčerpanou dovolenou přísluší POUZE v případě skončení PP.
      Proti sdělení zaměstnavatele "vy jste si tu dovolenou měla vyčerpat" bych se ohradila § 217 odst. 1 - Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel.
      Ano, kdybyste dovolenou čerpala, měla byste podobný plat (mzdu) jako nyní. Ale nevyčerpanou dovolenou Vám měl zaměstnavatel proplatit a to víc byste brala.

• 17. 9. 2010 8:36

RenataH (neregistrovaný)

Takže se ještě jednou s příslušnými § obraťta na bývalého zaměstnavatele, zkuste písemně s tím, že pokud nesplní svojí zákonnou povinnost, obrátíte se na inspektorát práce.
      Ale přeji vám, aby jí splnil, protože insp.práce je instituce, která pro vás stejně peníze nezajistí. Oni mu (možná) provedou kontrolu, udělají bububu, možná dají nějakou pokutu, ale nedonutí ho, aby vám peníze zaplatil.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).