Re: záloha a leasing
Tento odstavec se týká poze zaplacených záloh mezi OSVČ vedoucí DE a uplatňující skutečné výdaje dle § 24 osobě SPOJENÉ dle § 23, která vede účetnictví s vyjímkou záloh na leasing (ten lze uplatnit jen v poměrné výši).
Pokud tedy neplatíte jako OSVČ vedoucí DE, která uplatňujete skutečné výdaje zálohy osobě spojené, tak se tímto § nemusíte zabývat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 9. 2010 19:55
Dobrý den, nikdy jsem leasing neměla a snažím se ho správně zaúčtovat, naučit, pochopit.§5 odst. 10 b) hodnotu záloh s vyjímkou záloh z titulu nájemného ufinančního pronájmu....
To myslí zálohu jako přímo na koupi třeba osoního vozu, bez třeba poplatků leasing. společnosti? Musí být na to zálohová faktura a nebo to může být napsáno třeba ve smlouvě? Nebo v tom může být zahrnuto všechno, třeba jako hodnota auta, pojištění a různých poplatků? Zas přemýšlím kvůli účtování. Asi hloupý dotaz, ale ? Nebo to je braný jako záloha na splátky? KDyž by se třeba platila záloha ve výši 50% pořizovací ceny auta, tak to jde dát přímo do nákladů ten rok? Já bych to aspoň z toho §5 tak pochopila. Jsem z toho §5 nějaká zblblá. Děkuji. Dana