Re: DPH z 1%z pořizovací ceny auta
Organizace neodvádí 1% DPH, ale 1% z pořizovací ceny auta včetně DPH připočítává ke mzdě zaměstnance a znaňuje ho daní z příjmu ze závislé činnosti, odvádí z něj SP a ZP. Při lealingu se vychází také z celkové ceny auta, která je uvedena na leasingové smlouvě, při pronájmu auta jste povinni zjistit pořizovací cenu u pronajímatele.....
Jak již bylo odpovězeno, z příjmu zaměstnance (tedy z 1 % ceny auta) se DPH neodvádí. Odvádět DPH musíte z nákladů související s předmětným autem (vstupní cena auta, opravy, údržba, PHM).
Pokud jde o DPH, pak základem pro odvod DPH může být nákladová položka. T.j., že základem daně bdou náklady ve zdaňovacím období, u kterých byla uplatněna daň na vstupu.
Příklad:
zdaňovacím obdobím je měsíc
- leasingová splátka 5000,00 + DPH 1000,00
(pokud by auto bylo v OM, pak nákladovou položkou bude odpis ze vstupní ceny, pokud již nebylo DPH kráceno při pořízení)
- oprava auta 7000,00 + DPH 1400,00
- pojištění na Q 2000,00
- PHM celkem za měsíc 10000,00 + DPH 2000,00
celkem za měsíc ujeto 5000,00 km, z toho soukromě 1000,00 km
(poměr 0,2)
Základ pro odvod DPH:
(5000,00 + 7000,00 + 10000,00) * 0,2 = 4400,00
ZD = 4400,00, DPH = 880,00 Kč.
Prosím, máme automobil pořízený v roce 2007 u kterého nebyl možný odpočet DPH. Jezdí se s ním i soukromě. Vyúčtuje se PHM a musí se u toho automobilu (u kterého nebyl uplatněn odpočet DPH) odvádět DPH z nákladových položek? Děkuji za názor.
1) Pokud bylo auto pořízeno bez nároku na odpočet, pak nebudete odvádět DPH ze vstupní ceny auta. Jak bylo uvedeno, odvádíte DPH pouze z těch nákladů, u kterých byla daň na vstupu uplatněna a to v poměru k soukromě ujetým km.
2) Poměr 0,2 = 20 % soukromých jízd ke služebním (celkem 5000,00, soukromě 1000,00).
Potom bych se chtěla ještě zeptat, už jsem našla ten §, kde je to určený §14, ale není mi ještě jasný §14 odst.4b)poskytnutí služby plátcem bez úplaty pro osobní spotřebu plátce nebo jeho zaměstnanců nebo jiné účely ... To znamená, že se DPH platí i z něčeho, co jako bylo udělaný zadarmo? Vždyť to nikdo nemusí ani říkat? Jak to někdo dokáže? NEní to tam napsáno nesmyslně? Děkuji za odpověĎ. Blanka
Pane anonym, ještě jednu otázku, takže když budu osobní auto používat k rozvozu zboží, což je uskutečnění plnění a mám povinnost přiznat daň při dodání zboží, tak musím hlídat výši oprav na to auto a spotřebu benzínu, pojištění, abych z toho to DPH zase odvedla, když jsem si na to udělala nejdříve odpočet daně? A to v plné výši tedy 100%? A to je jen u osobního auta? To mi je nějak padlý na hlavu. V jakým zákoně § to je přesně napsaný. Děkuji za odpověď. Blanka
To, co bylo zodpovězeno výše, je pro případy, kdy je auto používáno i soukromým účelům.
Dotaz zněl, jak s DPH, pokud se zaměstnanci zahrnuje do základu daně z příjmů a pro odvod SP a ZP 1 % z ceny auta. Tedy když je auto používáno i k soukromým účelům. Pokud auto není používáno k soukromým účelům a je výhradně používáno k ekonomické činnosti a ke zd. plněním s nárokem na odpočet, pak se nějakým odvodem na výstupu z oprav, ceny auta, údržby nebudete vůbec zabývat.
No tak to jsem ráda. A ještě jestli můžu otravovat, když jste tak chytrý. Abych tomu jako rozuměla. Jak jste psal nebo ke zd. plnění bez nároku na odpočet, tak to musí sledovat ty náklady(PHM,pojištění,opravy), když dělá plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně? jako jsou třeba poštovní služby, finanční činnost atd.? Tak ti lidé si to musí hlídat a z těch nákladů to odvádět? Nebo jsem úplně mimo? Já se teda za sebe omlouvám, ale prostě bych tomu ráda rozuměla. Děkuji. Blanka
Pokud by bylo auto využíváno pouze ke zd. plněním bez nároku na odpočet (např. poskytování zdravotnických služeb), pak není nárok na odpočet daně již na vstupu. Takže si žádné DPH neuplatníte na vstupu. Pak ani není co odvádět.
Pokud by bylo auto využíváno jak ke zd. plněním s nárokem na odpočet (výrobní činnost), tak ke zd. plněním bez nároku na odpočet daně (např. pronájem nemovitosti neplátci), pak musíte DPH krátit krátícím koeficientem dle § 76 ZDPH.
Příklad:
1) náklady (tedy i auto) využíváno pouze ke zd. plněním s nárokem na odpočet daně a není nic používáno k soukromým účelům - plný nárok na odpočet daně u všech nákladů za splnění obecných podmínek.
2) náklady související jak se zd. plněním s nárokem na odpočet, tak bez nároku na odpočet - u všech nákladů, které souvisí jak se zd. plněním s nárokem na odpočet daně tak bez nároku na odpočet daně a nelze jednoznačně určit jejich použití /(autem jezdíte jak za nájemníky, tak pro výrobu), (opravujete střechu nemovitosti, kde jsou vaše výrobní prostory i prostory pronajímané neplátcům) apod./ musíte DPH krátit krátícím koeficientem.
3) Auto je používáno jak ke služebním účelům, tak i k soukromému užití a uplatňujete si DPH na vstupu, pak je nutno DPH odvést jak již bylo odpovězeno dříve. Odvádí se pouze u těch nákladů související s provozem auta a to v poměru dle ujetých km, u kterých bylo DPH uplatněno. Ne tedy z pojištění , z výdajů od neplátců.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Fiasko McDonald’s: Když AI reklama ztratí duši, nepomůžou ani miliony na kampaň
Jak na převod akcií ve společnosti? Tři fáze, které nesmíte pokazit
Zapomněli jste zdanit finanční výhru? Očekávejte psaní od berňáku
Zneužívání podpory od pracáku končí. Úřad zpřísňuje pravidla
Čím vyšší věk, tím vyšší důchod. Novinka, která těší nejstarší seniory
Společné podnikání matky a dcery: Jak lásku k přírodě proměnily v kvetoucí byznys
18. 9. 2010 20:59
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, zda je pravda, že organizace odvádí DPH z příjmu danému zaměstnanci, při používání služebního osobního automobilu? Tedy z 1% PC osob. auta. Jak je to tedy při leasingu? Jsou prý pro to nějaký podmínky. Děkuji Blanka