Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 9. 2010 18:02
Dobrý den, mám dotaz. U obchodních společností je jasné, že cestovné je daňově uznatelné pokud se jedná o vyplacení cestovného zaměstnanci. Pokud se jedná o jízdu soukromým autem zaměstnance (který si sám neplatí zálohy na silniční daň na dané auto) tak zaměstnavatel platí FÚ silniční daň, a to 25,- za 1 den. Chtěla jsem se ale zeptat - jedná se o občanské sdružení (tělovýchovná jednota), kde je to trochu problematické s cestovnými, protože nejezdí nejen zaměstnanci, ale např. i členi daného sdružení.....někdo mi říkal, že protože občanské sdružení je neziskovka, má tam trochu jiná pravidla a že se nepřihlašuje k silniční dani, pokud se vyplácí cestovné. Chtěla jsem se proto zeptat.....podle mě jakmile je v účetnictví vyplacení cestovného (např. tomu a tomu členovi družstva) tak se musí zaregistrovat na FÚ k silniční dani a platit zálohy ve výši 25,- za jeden den jízdy. Moc prosím za odpověď.
Děkuji moc.