Re: opravné položky k pohledávkám
Pokud byly zdaněny nejsou promlčeny, pak při dodržení postupu v §8c zákona o rezervách není žádný problém.
Pokud jste uplatňovala postup dle §8a a následně postupujete podle 8c, musíte nejprve rozpustit opravnou položku dle 8a a pak vytvořit 100% dle !8c.
Děkuji za odpověď. Opravné položky rozpouštím vždy k 1.1.v novém roce a k 31.12.tvořím nové. Snad v tom nebude problém. Máme totiž na rok 2008 nahlášenou daňovou kontrolu. Právě u těch faktur z roku 2001 jsem si myslela, že měly být dávno odepsány z důvodu jejich promlčení (4 roky). Nemůže mě za toto finanční úřad nějak postihnout že je stále vedu a tvořím k nim opravné položky?
Pozor - je to k nepromlčené pohledávce. Pokud je pohledávka promlčená nelze tvořit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 9. 2010 19:22
Dobrý den, v naší účetní evidenci máme stále neuhrazené pohledávkya to od roku 2001. Dříve jsem k nim tvořila opravné položky ve výši 20% par.8a, od roku 2008 k nim tvořím opravné položky ve výši 100% par.8c. Jsou to faktury na nízké částky, od jedné firmy cca od 2000Kč do 13000Kč. Nebude u takto tvořených opravných položek ve výši 100% par.8c za rok 2008 z pohledu finančního úřadu žádný problém? Musím mít i od druhé strany uznání dluhu? Firmám jsem dříve zasílala upomínky, nyní to už nedělám. Děkuji za informaci. Dáša