Re: kdy žádat o důchod
A od kdy chce dotyčný starobní důchod pobírat? To, že 28.11.2010 dovrší důchodový věk neznamená, že si k tomu datu musí zažádat o starobní důchod. Pokud ale důchod chce pobírat od 28.11. 2010, tak vám musí donést papír ze sociálky a když ho vyplníte třeba dnes, tak ELDP odešlete za dobu od 01/2010 do 08/2010.
a už vám donesl papír ze sociálky? Pokud ano, tak ho vyplňte k dnešnímu datu a ELDP pošlete jak jsem psala výše. Měla jsem stejný případ ( pán žádal o SD od 1.1.2010, ale pracoval dál) a po dohodě jsem ELDP za rok 2009 odesíla 12.1.2010 hned jak jsem měla zpracované výplaty za prosinec. Ale kdyby mi papír donesl už v září, tak uvedu výdělky jen do srpna.
Požádat o důchod zpětně k 1.1.2010 může. O důchod si může požádat již nyní. Vy vystavíte EL za část roku, kterou určí sociálka. To, že bude pracovat do konce roku mu % na důchod nezvýší.Ta mzda za prosinec-pokud to nebude horentní částka - mu výši důchodu také nijak neovlivní. Pokud si požádá o důchod již nyní, dostane dříve peníze za důchod. Pokud si požádá až v únoru, tak bude bez peněz za leden až do doby než mu ten důchod vyřídí ale hlavně vyplatí. To může trvat i tři měsíce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 9. 2010 12:50
zaměstnanec dovrší důchodový věk 28.11.2010. bude v PP do 31.12.2010. ELDZ za 2010 je zaměstnavatel schopný vystavit až v únoru 2010. Může požádat o důchod v únoru zpětně k 1.1.2011?