Re: Hospodářské období
zákon o účetnictví §3/2
§17a ZDP
Rovnou nemůžete mít hospodářský rok. Podáváte daňové přiznání k 31.3.2010 (popř. 30.6.).
Oznámíte finančnímu úřadu ( prosté oznámení, nezpoplatněno) změnu zdaňovacího období nejpozději do 30.6. musí být doručeno a to takto:
oznamuji změnu zdaň. období na hospodářský rok, hospodářský rok bude začínat 1.10. a končit 30.9. následujícího roku. Období od 1.1. do 30.9. bude zdaňovacím obdobím předcházející hospodářskému roku.
Poznámka:
Zvažte ten hospodářský rok. Mám také firmu s hospodář. rokem a po stránce daní to je složitější než běžný rok. Navíc sazba daně je o 1 % vyšší, protože vždy začínáte v předcházejícím roce, kde je sazba vyšší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 9. 2010 14:00
Dobrý den,
založili jsme novou společnost, dnes byla zapsána do OR. Chci se zeptat, jak mám postupovat při přechodu na hospodářský rok. Mohu nás rovnou registrovat s hospodářským rokem, nebo musíme uzavřít k 31.12.2010 a do 30.9. podat oznámení o změně hospodářského období a od 1.1.2011 budeme mít přechodné období. V zákoně jsem nic podobného nenašla a paní na finančním úřadě mi také neuměla poradit.
Předeme děkuji za odpověď