Hospodářské období

• (neregistrovaný)

20. 9. 2010 14:00

Dobrý den,
    založili jsme novou společnost, dnes byla zapsána do OR. Chci se zeptat, jak mám postupovat při přechodu na hospodářský rok. Mohu nás rovnou registrovat s hospodářským rokem, nebo musíme uzavřít k 31.12.2010 a do 30.9. podat oznámení o změně hospodářského období a od 1.1.2011 budeme mít přechodné období. V zákoně jsem nic podobného nenašla a paní na finančním úřadě mi také neuměla poradit.
    Předeme děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 9. 2010 17:00

alen1 (neregistrovaný)

Re: Hospodářské období
      zákon o účetnictví §3/2
      §17a ZDP

Rovnou nemůžete mít hospodářský rok. Podáváte daňové přiznání k 31.3.2010 (popř. 30.6.).
      Oznámíte finančnímu úřadu ( prosté oznámení, nezpoplatněno) změnu zdaňovacího období nejpozději do 30.6. musí být doručeno a to takto:
      oznamuji změnu zdaň. období na hospodářský rok, hospodářský rok bude začínat 1.10. a končit 30.9. následujícího roku. Období od 1.1. do 30.9. bude zdaňovacím obdobím předcházející hospodářskému roku.

Poznámka:
      Zvažte ten hospodářský rok. Mám také firmu s hospodář. rokem a po stránce daní to je složitější než běžný rok. Navíc sazba daně je o 1 % vyšší, protože vždy začínáte v předcházejícím roce, kde je sazba vyšší.

• 22. 9. 2010 9:14

K. (neregistrovaný)

Re: Hospodářské období
      Děkuji za odpověď. Vím, že je hospodářský rok problém, ale mateřská společnost má také hospodářský rok, tak není moc navýběr.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).