Sirotčí důchod

• (neregistrovaný)

21. 9. 2010 12:21

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jak je to se sirotčím důchodem. Jsem studentkou vysoké školy. Mám denní studium. Při studiu si vydělávám na dohodu o provedení práce u jednoho zaměstnavatele.Dohoda je uzavřena na 6 měsíců. Nyní mi zemřel rodič a prý mám nárok na sirotčí důchod. Chtěla jsem změnit denní studium na dálkové, ale to už bych nebyla student, tudíž bych nárok na sirotčí důchod neměla? Když zůstanu u denního studia a požádám o sirotčí důchod, musím předkládát na sociálce i výdělek z dohod o provedení práce?
    Děkuji.
    Petra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 9. 2010 14:08

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: sirotčí důchod
      Studentem zjste i když se jedná o studium VŠ dálkově.
      Výdělek k sirotčímu důchodu mít můžete, z DPP nejste zaopatřená. Podrobně si pročtěte odpovědi k sirotčímu důchodu na stránkách cssz.cz.

• 21. 9. 2010 16:47

petraaa (neregistrovaný)

Re: sirotčí důchod
      Dobrý den,

děkuji za odpověd, ale vyčetla jsem si, že dle § 21 v zákoníku o důchodovém pojištění, že za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se pro účely tohoto zákona považuje

a) studium na středních a vysokých školách v České republice 21), s výjimkou dálkového, distančního, večerního a kombinovaného studia, pokud je dítě výdělečně činno.

Chápu to tedy správně, že kdybych studovala dálkově a byla zaměstnána, nemám nárok na sirotčí důchod, ale když budu studovat dálkově a budu jen na dohodu o provedení práce, tak bych nárok měla? Dohodu mám podepsanou na šest měsíců a je vždy na 24000Kč.

Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).