Dobropis nebo vrubopis?

• (neregistrovaný)

21. 9. 2010 14:25

dobrý den, dodavatel mi poslal opravenou fa z 3/2010, kde zvýšil základ daně a snížil DPH, prostě špatně spočítal. Dobropis je na snížení daňové povinnosti dodavatele a vrubopis na zvýšení...ale když náš dodavatel základ snížil a DPH zvýšil, co mi má poslat? děkuji
    pův. fa na 3635 Kč + DPH 667, nová 3585 Kč + DPH 717.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 9. 2010 14:39

annonym (neregistrovaný)

Re: dobropis nebo vrubopis?
      Vrubopis. § 43 odst. 2 a 3 + § 42 odst. 2 - plátce je povinen opravit výši daně při ZVÝŠENÍ ZÁKLADU daně, ke kterému dojde po datu uskutečnění zdanitelného plnění.

• 21. 9. 2010 15:08

ven (neregistrovaný)

děkuji, ale tady se právě zákl.daně snižuje a DPH je vyšší. A Vrubopis by měl být jen to zvýšení oproti původní faktuře, něco jako "dofakturace". Nebo jak by měl vrubopis dotyčného dodavatele vypadat?

• 21. 9. 2010 15:23

annonym (neregistrovaný)

§ 43 odst. 3: Daňovým vrubopisem je daňový doklad, kterým se opravuje výše daně při opravě podle § 42 odst. 2.
      § 42 odst. 2: Plátce je povinen opravit výši daně PŘI ZVÝŠENÍ ZÁKLADU daně, ke kterému dojde po datu uskutečnění zdanitelného plnění.
      Tedy, pokud dojde k opravě daně na základě ZVÝŠENÍ ZÁKLADU daně = postup dle § 42 odst. 2, pak dle § 43 odst. 3 vystavujete vrubopis.
      § 42 odst. 2 neříká "zvýšení daně", ale "oprava výše daně při zvýšení ZD".

• 21. 9. 2010 15:28

ven (neregistrovaný)

a prosím Vás, pro konkrétní čísla, co jsem nahoře uvedla, bude vrubopis vypadat jak?? děkuji moc

• 22. 9. 2010 8:28

annonym (neregistrovaný)

Odpovídala jsem na "dodavatel mi poslal opravenou fa z 3/2010, kde zvýšil základ daně a snížil DPH, prostě špatně spočítal". Dále uvádíte vysvětlení, kdy podle vás má být dobropis a kdy vrubopis, ale tento další text jsem jen "proletěla".
      Na výše uvedený dotaz jsem odpověděla, že při zvýšení ZD bude vystaven vrubopis. V další reakci jsem se držela dotazu, že ZD se zvyšuje a nevzala jsem vůbec v úvahu vámi uváděná čísla.
      Když jsem si nyní váš dotaz přečetla celý, pak je nutno říci, že ZDPH takový problém neřeší. Tady došlo k pochybení při výpočtu ZD a DPH a dodavatel by, podle mého, měl vystavit opravný doklad a podat dodatečné DaP k DPH. Při vystavení opravného DD co se náležitostí týká bych postupovala podle § 50 ZDPH. Za zd. plnění ale nelze považovat den, kdy byl opravný DD vystaven, jelikož není naplněna dikce § 49. Vy si pak rozdíl uplatníte po obdržení opravného DD.
      Omlovám se za zavádějící odpověď. Prostě musím číst pozorně až do konce dotazu. Přeji hezký den.

• 22. 8. 2011 15:34

R (neregistrovaný)

Při vystavení opravného DD co se náležitostí týká
      >bych postupovala podle § 50 ZDPH. Za zd. plnění ale
      >nelze považovat den, kdy byl opravný DD vystaven,
      >jelikož není naplněna dikce § 49.

Já mám zákon o DPH, kde je §49 a §50 zrušen,
      to jenom poznámka-bohužel jsem po dovolené a čas mě tlačí, jen jsem tu něco hledal...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).