Re: Studium v pracovní době
Takže pokud nemá zájem, není povinen mu poskytovat nic, a to dokonce ani dovolenou, náhradní volno nebo neplacené volno. Záleží výhradně na zaměstnavateli.
No dámy, já jsem napsala, že záleží na zaměstnavateli, tedy jde o to, zda mu to provozní podmínky dovolí. Zkuste se taky na to podívat jeho očima, nejen očima zaměstnance. On mu bude vycházet vstříc, zaměstnanec vystuduje a pěkně skončí,protože si najde jiné místo, podle své stávající kvalifikace, a to bude také realita a bude to od zaměstnance pěkné ? Zaměstnavatel není charita, takže to opravdu není otázka zda je to od zaměstnavatele pěkné nebo ne, ale zda mu to způsobí komplikace nebo ne.
Máte pravdu, jsem trochu zahořklá, protože s tím mám v rodině osobní zkušenost. 10 měsíců nebyl problém, vyměnit si s kolegyněni směny tak, aby mohla chodit do školy. Pak přišla nová manažerka, kterou to obtěžovalo. Takže dohoda, ÚP bez nároku na podporu, skoro rok bez práce. Titul Bc a Dis. si může strčit za klobouk.
Bohužel, to je realita dněška. V duchu hesla zaměstnavatel není charita, se nehledí na nic. I normální mezilidské vztahy jdou stranou. Tam, kde to zaměstnavatele nijak nezatěžuje ani finančně ani z hlediska odvedené práce ( např. to vystřídání s kolegy), by nemusel zaměstnavatel takto postupovat.
Ano, s tím plně souhlasím,pokud to zaměstnavateli nečiní problémy (zaměstnanci se dohodnou mezi sebou) neměl by dobrý zaměstnavatel do toho vůbec vstupovat. Moje zkušenost je ale opačná - u nás zaměstnavatel "přitáhne kohoutky" vždy, když zaměstnanci něčeho zneužívají. Např. nám nikdy zaměstnavatel nenařizoval dovolenou, nechal to na nás, jak se mezi sebou dohodneme, aby byla zastupitelnost. Docela dlouho to fungovalo bez problémů, nyní nastoupilo pár chytráků, kteří vůbec nerespektují, že tohle od zaměstnavatele byl opravdu vstřícný krok. Takže když se několikrát stalo, že zaměstnanec, který měl v plánu (plánu schváleném zaměstnanci i zaměstnavatelem, čili závazném, který bylo možno měnit, ale jen po písemné žádosti zaměstnance, který podepíše nadřízený) dovolenou, tak bez jakékoliv aspoň domluvy s nadřízeným prostě chodil do práce a na dotaz ředitele, co tam dělá, když má mít dovolenou, mu arogantně řekl, že přece nebude doma, když prší. ...
No a odvrátit celozávodní dovolenou se podařilo jen velmi obtížně. Takže vždy záleží na obou stranách. Oni to tihle dokáží "polepit" normálním zaměstnancům na hodně dlouho.
No přesně toto se stalo u nás. Zaměstnanec si 3x nahlásil týden dovolené, já a kolega jsme byli připravení zastoupit ho a on najednou v pondělí napochodoval do kanceláře, protože "má moc práce a nemá čas být doma". Za 14 dní toto udělal znovu a za měsíc zase. Naštěstí si to u šéfa polepil sám sobě, když si teď jde nahlásit dovolenou, je mu řečeno "to jsi už říkal několikrát" a doma zůstat nemůže.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 9. 2010 8:04
Prosím o info:
Zaměstnanec chce vždy v pátek volno na studium školy? Má na to nárok, nebo si má brát neplacené volno?
děkuji