Re: Nahlížení do mezd
Co myslíte pojmem "nahlížet do mé mzdy"? Do hrubé nebo čisté?
Mzdovka je jasná, ta ví o všem, ale musí mít pusu na zámek.
Nadřízená/šéfová odsouhlasuje podklady pro výpočet Vaší hrubé mzdy, ale do čisté mzdy už jí nic není - není důvod aby prohlížela výplatní pásku a věděla o tom, kolik máte slev na děti, kolik si platíte penzijka, případně jestli máte nějaké exekuce.
Dále do Vaší mzdy může nahlížet finanční úřad, správa sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovna, orgány činné v tretsním řízení, dotaz na výši mzdy může učinit soud pro zjištění výše příjmu např. pro účely stanovení výživného nebo exekuce ... hmm, zatím už mě nikdo nenapadá.
Přijde na to jaká je jejich pracovní náplň - pokud se personalista stará i o stanovení výše mzdy (jednotlivých složek mzdy) u zaměstnance, pak do hrubé mzdy samozřejmě vidí.
Zaměstanaci mzdovky do Vaší mzdy vidí nejlépe. Mzdu musejí zadat včetně vašich prémií, příplatků, přesčasů případných srážek třeba za stravenky nebo exekuce. Narozdíl od vašich nadřízených mají povinnost také kontrolovat výpočty, odvody sp, zp aj. Takže nenahlížejí, ale znají jí dost přesně a zodpovídají za správnu výši. Mají ale povinnost mlčenlivosti, protože ničí mzda není veřejný údaj, který by mohli probírat u kávy.
Představenstvo, které řídí společnost, zná objem vynaložených mzdových prostředků.
Obvykle také představenstvo odsouhlasuje jednotlivé mzdové tarify používané ve společnosti, jedná s odbory o navýšení mezd apod.
Vnitřní mzdový předpis (předpis o odměnování) by měl být zaměstnancům přístupný.
Nikdo by se neměl dozvědět od mzdovky, že "Novák bere 20.000 čistýho".
Nicméně každý, kdo má všech pět po hromadě a ví, že "Novák se chlapům pochlubil, že má XY. tarif", je schopen si podle mzdového předpisu, ve kterém jsou tarifní stupně a příplatky uvedeny, zhruba spočítat, že "Novák má kolem 27.000 hrubého".
Takže asi tak ...
Jo jo, taky to tak chápu. Ale naše dozorčí rada se domáhá konkrétních mezd jednotlivých zaměstnanců. Asi by jim stačila hrubá. Snažím se to zdržovat,protože vím,že tam jsou osobní zájmy (sousedské spory a pod.) a chtěla jsem vědět,podle kterého zákona si myslí,že mají nárok. Bylo mi řečeno že to jasně vyplývá z občanského zákoníku. Tam jsem nic nenašla. Ale obávám se,že to stejně dlouho neustojím. Každopádně od nich budu chtít příkaz k nahlédnutí písemně.
Dozorčí rada s.r.o.- § 138 Obch.z., u a.s. § 197 a násl., tak si to přečtěte a zjistíte, že dohlíží, nahlíží, kontroluje, je oprávněna nahlížet do všech dokladů a zápisů ...atd.
K nějakému vyžadování písemným příkazem nejste vůbec oprávněna, jako zaměstnanec jste povinna plnit příkazy nadřízených. Myslím, že s Vámi za zdržování a vyžadování, jak píšete , pěkně zatočí.
Pájo, děkuju vám za odkazy. Prostudovala jsem podle instrukcí DR OBČANSKÝ ZÁKONÍK . O obchodním se nezmínili. Ale máte pravdu. Z tohoto to jednoznačně vyplývá. To zdržování není moje aktivita. To je také postoj mého přímého nadřízeného a i ředitele společnosti, nicméně jsem s nimi souhlasila. Budu jim to teď muset vyvrátit. Myslím,že je to jednoznačné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 9. 2010 13:09
Dobrý den,
ráda bych věděla kdo všechno může nahlížet do mé mzdy když nepočítám mzdovou účetní a moji nadřízenou. Je na to nějaký zákon?