Re: Lékař celý den - opakovaně
A proč mu platíte celý den ? On má na propustce, že vyšetření trvalo celou jeho pracovní dobu potvrzeno lékařem. Máte postupovat podle NV č. 590/2006 Sb. -
1. Vyšetření nebo ošetření
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).
Takže je klidně možné, že mu máte platit např. 2 nebo 4 hodiny, prostě dobu nezbytně nutno a na zbytek času je povinen přijít do práce nebo mu zbývající dobu nezaplatíte.
Tak to je smůla, protože nařídit mu vzít si neschopnost opravdu nemůžete.
To ošetřuje lékař za celou svou ordinační dobu jen tohoto pacienta? Doktor vám potvrdí cokoli. Souhlasím s názorem, že někdy se to stát může,že u lékaře strávíte delší dobu, ale zarážející je, že je to tak pravidelné. Zeptejte se ho o jaké vyšetření jde.
Já jsem si zažila i u obvodní lékařky několikrát celodenní martyrium -
ordinuje od 8 hodin - v čekárně jsem byla již v 7,30 a došla na mě řada ve 13 hodin - pořadí ošetřených určuje lékař a jestli jste v čekárně první nebo poslední to je mu fuk - a když už dáte sestře kartičku od pojišťovny a propustku, přece za 2 hodiny neodejdete, ne? A že byste se objednali na určitou hodinu? I to jsem zkoušela a strávila jsem tam stejně 3 hodiny navíc.
tak to by chtělo změnit ošetřujícího lékaře
u obvodního lékaře se mi to zdá být přehnaně dlouhá doba strávená
k potvrzování propustek
kde máte jistotu, že si dobu strávenou u lékaře nedopsal sám zam-ec? Souhlasím s all, že zam-tel (přímý nadřízený) jistě zná (měl by rámcově znát, pokud s nimi delší dobu spolupracuje) své podřízené a ví, jestli má vážné zdravotní problémy (zam-ci si mezi sebou řeknou ledacos) nebo jestli jen propustky zneužívá.
OT - lékař opravdu potvrdí cokoliv
>>>Já jsem si zažila i u obvodní lékařky několikrát
>>>celodenní martyrium -
>>>ordinuje od 8 hodin - v čekárně jsem byla již v 7,30
>>>a
>>>došla na mě řada ve 13 hodin - pořadí ošetřených
>>>určuje lékař a jestli jste v čekárně první nebo
>>>poslední to
>>>je mu fuk - a když už dáte sestře kartičku od
>>>pojišťovny a propustku, přece za 2 hodiny neodejdete,
>>>ne? A že
>>>byste se objednali na určitou hodinu? I to jsem
>>>zkoušela a strávila jsem tam stejně 3 hodiny navíc.
>>
>Pokud tyto propustky nosí od jednoho lékaře, zavolala
>bych mu, abych se ujistila, že to "celodenní
>vyšetření" napsal skutečně lékař, případně zkontaktovala
>závodního lékaře, ať posoudí zaměstnancův zdravotní stav.
Jen pro zpestření: Nedávno nám jeden zaměstnanec přinesl od lékaře na výměnném listu (jestli se to tak ještě jmenuje): Doporučuji 1-2 dny klid na lůžku. A myslel si, že to bude mít placené...
Re: OT - lékař opravdu potvrdí cokoliv
s tím mám taky osobní zkušenost, kdysi jsem byla na trhání moudráků a doktorka mi doporučila ten den klid na lůžku a když jsem tedy požadovala na ten den neschopenku, tak se moc divila, že mi doporučení nestačí, neschopenku ale nakonec na ten jeden den napsala
Re: OT - lékař opravdu potvrdí cokoliv
Možná bych to snad ani neměla říkat, ale víte, co dělá zaměstnavatel nám? "Jdeš k lékaři na celý den? Píšu ti dovolenou nebo neplacené volno." A basta. Nikdo nic neudělá, protože se všichni bojí, že by kvůli problémům přišli o práci, a to v dnešní době není legrace.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 9. 2010 16:32
Dobrý den,
náš zaměstnanec minimálně 5x v měsíci navštěvuje lékaře, z toho cca 2x v měsíci se jedná o celodenní vyšetření. Vždy doloží propustku, takže má omluvenou pevnou část pracovní doby. Nyní bychom chtěli zaměstnanci uložit, aby si na celodenní návštěvu lékaře vyžádal neschopenku. Máme pro to oporu v zákoně? Moc děkuji za odpověď a pěkný den přeji.