Věcné břemeno

• (neregistrovaný)

23. 9. 2010 8:36

Máme správně, když věcné břemeno - jsme oprávněný subjekt zachytím v podrozvaze na str. MD účtu 98x/999 (účtujeme i podrozvahu MD,D) a zároveň i v evidenci ost.majetku?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 9. 2010 10:40

Ma (neregistrovaný)

Re: věcné břemeno
      To nejde takto dát jednoznačnou odpověď. Uvedu příklad - my máme věcná břemena - rovněž oprávněný - k přípojce plynu, vody atd. - o hodnotu věcných břemen jsem na doporučení auditora musela navyšovat pořizovací hodnotu majetků, kterých se to týkalo - takže přípojka vody, přípojka plynu atd. Na podrozvaze už nevedu samostatně věcná břemena - mám je zahrnuta přímo v majetku./a zapsaná na Listu vlastnictví/.

• 24. 9. 2010 13:20

NM (neregistrovaný)

Zaplacená cena věcného břemene je symbolická - 860 Kč. VB je na dobu neurčitou. Pokud by došlo "na lámání chleba" museli bychom přípojku vody přeložit a vést po našem pozemku. Což lze. (Cizí pozemek nyní zatížený VB byl před tím taky náš ).Tím pádem by VB zaniklo. Tak se mi nezdá moc šťastné o těchno 860 Kč navyšovat její cenu.

• 24. 9. 2010 13:28

NM (neregistrovaný)

Můj předchozí příspěvek není sice neodpovídá na výše uvedený dotaz, ale máme podobný problém. Částka 860,- Kč je příliš malá na to, aby se o ni zvyšovala cena majetku a tím pádem i odpisy. A jak jinak toto právo zachytit než v podrozvaze? No a ta evidence by mě taky zajímala. Dát tomu inventární číslo?
      A jak by to bylo, kdybychom byli z VB povinnými..., Takový majetek se musí vést zvlášť. A za jakou cenu? V případě tak nízké úhrady za věcné břemeno, bych o těchto 860,- Kč snížila cenu pozemku nebo jiného majetku?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).