Re: Kontrola FÚ-dokazování vlastních úsp
No to je zase požadavek (tím nemyslím vaši žádost o radu)... Normálně bych se jich zeptala, čím to tedy chtějí doložit a jak to mám udělat. My máme kontrolu teď a chtěli po nás doložit, že z firemního telefonu, pevné linky, nevolá šéf soukromě. Ptala jsem se správce daně, jak to jako máme udělat, jestli si máme vyžádat od operátora rozpis hovorů nebo co, řekla jsem, že je to v podstatě neprokazatelná záležitost a dali už pak pokoj. Bohužel si našli novou pochybnou věc - dílčí a opakované plnění - opět se špatně dokazuje. Podle mě z každé kontroly musí něco vytřískat, myšleno peníze, jinak by to dělali vlastně zbytečně, zbytečně by ztráceli čas, tak vymýšlí ptákoviny.
To je jasné, protože jsem je po 31 dnech trvání kontroly upozornila, že lhůta na kontrolu je 30 dní, tak asi dostali vztek, protože koktali a něvěděli nic moc odpovědět. Na to došlo k šetření a tam začali s tímto problémem. Osobně si myslím, že je to výmysl jedné kontrolorky a nevěděla kudy kam. Jenom prudí a chce nějaký výsledek svého snažení. Díky za komentář, hlavu si z toho až tak nelámu. Žádný daňový únik nemám a ostatní nějak dopadne.dík
Nám kontrolují DPH za duben 2010 už od června a stále vyžadují nové a nové podklady. Mimojiné teď chtějí i kupní smlouvu k budově, která vůbec není vložená do podnikání a nevyužíváme ji. Už jsme měli i místní šetření. Hlavu už si taky nelámu, ale je otravné na to pořád myslet a klepat se, co si zase vymyslí a co nakonec neprokážeme a budeme muset tudíž zaplatit doměrek + penále. Správce daně mi říkal, že je těch kontrol teď hrozně moc, dřív to prý nebylo a ani nebyl tak široký rozsah, tak se asi změnil nějaký předpis. Taky nám kontrolují věci, po kterých jim nic není - i katastrální mapy, kam až sahá pozemek, na kterém stojí budova firmy (kvůli pronájmu). Je to asi hodně o přístupu a o lidech, když narazíte na blbou úřednici, jsou s tím akorát trable.
Tak ať vám to dobře dopadne.
soukromě mi bylo pošeptáno, že se musí kontroly zvyšovat co do počtu, rozšiřovat co do záběru a zejména výsledky=postihy, že musí okamžitě zvýšit. Důvod je snad jasný- kapsa děravá, co šlo, to už je kdesi v dáli, kdo stihl, namazal si kapsu a co teď, když prašule chybí.Kdo to nařídil nebudu ani uvádět, jde to prý až někde shora(asi svatý Petr, nebo že by Míra?)
Ahá, no to mě mohlo napadnout hned, že za tím bude toto. Tak to je teď budeme mít pořád za zadkem, ach jo. Paní úřednice mi ale na začátku říkala, že nás doporučil ke kontrole systém v počítači, jako že máme podezřelé přiznání. Rok předtím bylo teda asi všechno v pořádku a teď si to technika rozmyslela... :-)
Ty parametry se prý mění. A taky prý mají tabulky, dle kterých nesmí vykazovat nulové kontroly. Takže když jim něco málo nenecháte, nedají pokoj, dokud se něco nenajde. My takhle přiznali, že ty telefony asi opravdu nemůžeme položkově doložit, a že odhadujeme, že cca z 15% mohl jednatel telefonovat soukromě, paní to doměřila a byl pokoj, do ničeho dalšího už nešly.
Když se vrátím k původnímu dotazu - dokazování vlastních úspor. Do toho snad opravdu berňáku nic není, ne? Maximálně, aby ste si je nepoštvala proti sobě, že jako nechcete spolupracovat,tak snad uveďte, že jste byla před podnikáním zaměstnaná a výplatní pásky už nemám, ty nejste povinna si schovávat. Pokud nemají oni důkaz, že jste někde krátila příjmy, tak s tím snad nic nezmůžou, ne? Trochu mě děsíte :-)
Pokud můžu ještě radit, tak mně se opravdu osvědčilo udělat hloupou a přímo se zeptat "A jak vám to tedy mám dokázat, co chcete přinést za papír?" Na to většinou nenajdou odpověď, protože sami neví, a dají pokoj. Tak jak s tím telefonem - zeptala jsem se a najednou se zaměřili z ničeho nic na něco jiného.
Díky za úžasné reakce, ale myslím si, že jim nebudu ani ukazovat, ani vysvětlovat že nemám pásky, do toho jim snad opravdu nic není. Jsem prostě spořivé děvče. A to snad se po nás všech stále chce, že. No asi se paní zeptám podle kterého předpisu jsem povinna doložit vklad, to mi taky poradila jedna kontrolorka na FÚ ale už před 15 lety. Říkala: Když na vás některá kontrola bude něco chtít, zeptejte se ji podle čeho(které vyhlášky apod.) to na vás chce a uvidíte. Tak teda uvidíme. Všem přeju příjemné kontrolory, když už to na vás vyjde.
Já nevím, ale pokud chtějí dokazovat 46000,- Kč vkladu do podnikání, tak je asi někde jiný problém.
Není to 460000,- Kč? To už bych chápala.
Nicméně dle rozsudků NSS pokud byly úspory peněz ze závislé činnosti, pak není vaší povinností uschovávat doklady o mzdě a výplatní pásky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 9. 2010 12:33
Při daňové kontrole FÚ nic nezjistil, pouze chce doložit vlastní vklad který byl ve výši 46 tis.Kč po prvním roce podnikání.Vklad byl z vlastních úspor.Mají na to právo? jak mám doložit, že jsem měla doma naspořené peníze, když jsem ještě ke všemu do zahájení podnikání byla zaměstnaná a měla jsem slušný příjem? děkuji