OSVČ - ZP a SP

• (neregistrovaný)

24. 9. 2010 17:11

Jsem absolventka střední školy evidovaná na úřadě práce. Nyní mám šanci pracovat na živnostenský list jako finanční poradce - poradce pro finanční plánování. Pracovní úřad za mě platí zdravotní a sociální ale když začnu pracovat na ŽL, budu si muset ZP a SP platit sama, to je mi jasné. Co ale bude když nebudu mít žádné příjmy, nepůjdou mi obchody a nebudu mít tudíž z čeho to pojištění platit? Z toho mám celkem strach a to je také důvod proč zatím váhám. Děkuji za odpověd.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 9. 2010 17:27

xJ (neregistrovaný)

Re: OSVČ - ZP a SP
      A jakou chcete odpověď? Pokud budete OSVČ zálohy na SP a ZP platit budete muset, to nikoho nezajímá, jestli budete mít nějaké příjmy.

• 24. 9. 2010 21:09

Pracovnice (neregistrovaný)

Ano, jenomže mě bylo paní která v té firmě se mnou dělala pohovr řečeno, že pokud nebudu vykazovat žádné příjmy, tak si zálohy na ZP a SP platit muset nebudu.

• 24. 9. 2010 21:14

xJ (neregistrovaný)

Aby jste byla alespoň trošku v obraze, co znamená být OSVČ, zkuste se mrknout sem: http://diskuse2.jakpodnikat.cz/

• 25. 9. 2010 18:27

v.e.n.d.y.

Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.....nevěřte všemu a vzdělávejte se, aspoň v tom, co Vám bude prospěšné a co potřebujete. Jako OSVČ musíte platit zdravotní minimálně 1 601,- a sociální 1 731,-. A to nemluvím o tom, že jste mladá a budete pomýšlet třeba na mateřskou, takže pak by bylo dobré platit si i nemocenské pojištění a to ve výši, aby Vám zajistila slušné dávky....Jako OSVČ Vám nikdo nezaplatí svátky a dovolenou, musíte si na všechno vydělat sama...ale to je riziko podnikání...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).