Poloviční pracovní úvazek

• (neregistrovaný)

25. 9. 2010 15:53

Dobrý den, je zaměstnavatel povinen umožnit matce s dítětem do tří let věku poloviční pracovní úvazek? A na jaké pracovní zařazení, možno i původní nebo jiné? Děkuji za odpovědi

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 9. 2010 17:11

xJ (neregistrovaný)

Re: poloviční pracovní úvazek
      § 241 zákoníku práce
      (1) Zaměstnavatel je povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti.
      (2) Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu, o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.
      Tak že pokud by tomu nebránily provozní důvody, měl by zaměstnavatel vyhovět.

• 25. 9. 2010 19:41

Magdalena (neregistrovaný)

No prave, nemohu delat stejnou praci, protoze jeji kvantum "neni" umerne 4 hodinam denne. To znamena, ze budu prerazena na jiny post, kde v zadnem pripade nedosahnu na hodinovou mzdu, kterou jsem mela pred narozenim ditete.

• 27. 9. 2010 9:23

xy5

Váš dotaz zní, že máte dítě do 3 let, je tomu tak? Potom jste na rodič. dovolené (do kdy jste zam-tele požádala o rodič. dovolenou)? Neplést s rodič. příspěvkem - ten můžete, ale nemusíte pobírat.
      Pokud máte dítě do 3 let, pak můžete být na své původní pozici na rodič. dovol. a přitom se dohodnout se stejným zam-telem na jiný PP, DpČ, DPP na jinou práci. Až budou dítěti 3 roky, pak tento "vedlejší" příjem zrušíte a nastoupíte na plný úvazek na původní pozici. I toto je jedna z možností, jak toto řešit.

• 6. 10. 2010 22:59

Magdalena (neregistrovaný)

Dekuji. Ano mam dite stare rok a pul a RD mam dvouletou. Znamena to tedy, ze puvodni misto mi drzi zamestnavatel jen ty dva roky? Ja jsem pouze oznamovala delku rod. prispevku, nezadala jsem o rod.dovolenou. To asi bylo brano automaticky, dle vyssi (dvoulete RD).

Co to znamena jina prace, muze to byt na stejnem oddeleni, jen jine pracovni zarazeni?

Mam jeste jeden dotaz, dite nemohu davat do skolky,abych neprisla o rod. prispevek. Plati totez o soukromych jeslich?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).