Jaké údaje evidovat o dodavatelích?

• (neregistrovaný)

27. 9. 2010 11:58

Dobrý den,

moje kamarádka má malý obchůdek s novým i použitým zbožím, ale nakupuje pouze od řádně registrovaných firem na faktury, od občanů nepodnikatelů nic nevykupuje. Vede daňovou evidenci a taky skladovou evidenci.

Teď byla u ní kontrola s živnostenského úřadu a podle paní úřednice si musí ještě vést další zvláštní sešit, kde si vypisuje údaje o dodavatelích z faktur, co už máme v účetnictví, ale paní úřednice tam chce mít i jejich rodné číslo a datum narození, kdy se ten dodavatel narodil (podle jejich slov jí rodné číslo nestačilo...). A k tomu sešitu ještě musí přikládat i kopie jejich živnostenských listů, ty si od svých dodavatelů musí vyžádat, prý nestačí sjetina z internetového Aresu.

Nevím, buď se něco změnilo, nebo mám mezery ve vzdělání, ale měla jsem za to, že firmy se identifikují spíše podle IČA nedo DIČ, pokud jde o plátce, ale o tom, že by se mělo evidovat i rodné číslo a datum narození jednotlivých dodavatelů, o tom jsem neslyšela. Ani můj účetní program to neeviduje.

Taky si vedete takovou evidenci ke svému účetnictví? Setkali jste se s tím někdy ve své praxi?

Děkuji moc za Vaše odpovědi. Míša.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).