Re: Mohu sirotčí důchod pobírat sama?
Do zletilosti určitě budou chodit peníze na účet zákonného zástupce, což je ve vašem případě pravděpodobně matka, která k vám má vyživovací povinnost a pravděpodobně tak snad dělá, nebo vás neživí, nešatí, neplatí náklady na bydlení a pod? Pokud vás zanedbává, mohla by jste to pravděpodobně nahlásit na odboru sociální péče. Po nabytí zletilosti, by pravděpodobně měli peníze chodit přímo vám, stejně jako případné přídavky na dítě a pod.
Obávám se, že i když by soud proběhl rychleji (ve věcech nezletilých dětí rozhodují soudy rychleji) stejně by peníze nedostávala ona, ale do zletilosti by byl soudem určen opatrovník, který by zase s penězi disponoval. U nezletilých to není jednoduché.
Slečno, ale Vaše maminka z těch peněz taky platí nájem, teplo, vodu,
zřejmě Vaše ošacení, obutí, za něco musí koupit taky Jar, WC papír, zubní pastu a další věci, které doma jsou a které jsou taky pro Vás, a které považujete za samozřejmost. To nejsou peníze určené jen na jídlo, možná jí trochu křivdíte. Asi to Vaše maminka taky nemá lehké, počkejte ještě s tím stěhováním. Nebo se Váš přítel chce ženit?
Dobrý den.Já vím že by skutečně měla platit za takovéto samozřejmé věci ale pro ní to samozřejmost není.Oblečení mi nekupuje, to si kupuju sama když mám brigádu,nebo ho od někoho dostanu.Ledničku máme rozdělenou na moje a její, jelikož ona nenakupuje ani nevaří, tak mě stravujou rodiče mého přítele(a kupují potraviny, včetně zubní pasty, WC papíru a jaru jak zde zmiňujete).Kromě toho mi ještě nakoupili i věci do školy, kterou mi platí babička.A opravdu se chceme brát ale až za dva roky až já dodělám střední a on vysokou školu.Takže si opravdu nemyslím že bych matce křivdila.Krom toho ještě dostává peníze na inkaso od mého přítele.
Mimochodem ještě, místo aby tyto peníze matka investovala jak zde uvádíte, tak za ně chodí na laserovou kosmetiku, nehty a každý týden má nový pár bot, nebo kabelku, bez ohledu na to že bych například potřebovala já nové boty. Jak už jsem se zmínila, myslí si že o příspěvku nevím a zneužívá toho pouze ve svůj vlastní prospěch, bez ohledu na mé potřeby. Proto bych se taky ráda odstěhovala, nechci jí dělat věčného otroka a dojnou krávu.
Jen bych dodala, že být Vámi, řekla bych jí o ten sirotčí důchod, případně o přídavky, jestli je bere. A nevím, jestli to tady ostatní psali, ale mám dojem, že po dosažení plnoletosti si o to všechno musíte na úřadě požádat Vy, radši se tam informujte.
samozřejmě, že si musí o dávky včas požádat, aby chodily na její účet (důchod i příp. přídavky na děti - tam nevím, jak to bude, asi budete muset dokládat kromě svých příjmů i příjem přítele a také byste po 18. roce neměla matce dávat potvrzení ze školy, že studujete, protože ona si nebude moci na Vás uplatňovat daň. zvýhodnění, když spolu nebudete mít spol. domácnost)
Po dosažení plnoletosti má tazatelka právo,aby sirotčí důchod který
dosud chodí na účet matky, začal chodit na její jméno.Je potřeba napsat dopis na Českou správu sociálního zabezpečení v Praze .Dopis by měl obsahovat žádost o přesměrování výplaty důchodu na její jméno nebo na její účet,musí se uvést rodné číslo a aktuální potvrzení o studiu. Protože vyřízení trvá několik měsíců , bylo by asi lepší zeptat se na jejich Call centru, zda je moýné požádat s předstihem a nebo zda se musí čekat až po 18 věku.
Přídavky na dítě chodí od 18-ti let dítěti, ale je potřeba se na to informavat na kontaktním místě, jak se píše výš.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 9. 2010 19:47
Můžete mi někdo poradit?
Má matka na mě pobírá sirotčí důchod a myslí si, že o tom nevím. Ani mi nepříjde, že by tyto peníze (a že se jedná o dost velkou částku) využívala v můj prospěch, či na mé náklady na školu (tu platí babička) atd. Problém je v tom, že mám v plánu se nyní nastěhovat ke svému příteli a tak si myslím, že bych tuto částku měla pobírat já sama, jelikož se přeci jedná o podporu na mou výživu a studium... Nevím jestli můžu sama zažádat o změnu příjemce když mi je teprve 17 let nebo jestli musím počkat půl roku do 18ti.
Předem děkuji za radu.