Začátečník-cestovní náhrady do zahraničí

• (neregistrovaný)

29. 9. 2010 9:41

Dobrý den,
    jsem začátečník a nevím si rady. Jedná se o cestovní náhrady do zahraničí. Jde o to, že je to firemní auto a jezdí s ním majitelka do zahraničí, bohužel se ke mne nedostanou vždy všechny doklady. jak naložit s touto cestovní náhradou?
    Děkuji za odpověd

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 9. 2010 9:49

Lenka F. (neregistrovaný)

Re: začátečník-cestovní náhrady do zahra
      Cestovní náhrady do zahraničí jsou dobře vysvětleny na tomto webu. Jinak co se týká obecně cestovních náhradů majitelů firmy - pokud má s firmou uzavřenou pracovní smlouvu, má nárok na cestovní náhrady podle stejných podmínek, jako kterýkoliv jiný zaměstnanec. Při cestách firmemním autem samozřejmě jen na náhrady za stravné, případně ubytování apod. (Nevím jak je to s parkovným u firemního auta). My jsme měli při kontrole problémy s cestovními náhradami jednatelů za období, kdy nebyli v pracovním poměru, Finanční úřad nám je dodanil jako neoprávněný náklad. Snad by mohla pomoci mandátní smlouva, ale nevím jak to konkrétní Finanční úřady posoudí.

• 29. 9. 2010 10:02

začátečník (neregistrovaný)

Děkuji za odpověd,
      ještě mne zajmá jak s doklady za pohonné hmoty, většinou platí CCS! ty do cestovních náhrad nezapočítám?
      a jak s dálniční známkou zakoupenou v zahraničí? jak zaúčtuji?
      Děkuji za rady, ještě jsem se s tímto nesetkal.

• 29. 9. 2010 10:07

v.e.n.d.y.

Pokud tedy budeme předpokládat, že paní majitelka je zároveň zaměstnancem a má na cestovní náhrady nárok, pak musíte postupovat tak, jako u ostatních zaměstnanců, tedy vyplnit Cestovní příkaz (ze zkušenosti vím, že ho musíte udělat Vy, protože majitelku nedonutíte a jen jí ho dát podepsat). Má nárok nejen na proplacení dálničních poplatků, ale i na stravné při zahraniční pracovní cestě. Může mít dokonce i 40% ze stravného jako kapesné, ale jsou důležité časy překročení státní hranice a další údaje, které zná jen ona. PHM jsou samozřejmě také daňovými náklady, ale patří na 501 a ne na 512 cestovné. Chtělo by to aspon kouknout do zákoníku práce a přečíst si něco o cestovních náhradách....

• 29. 9. 2010 10:09

Lenka F. (neregistrovaný)

Pokud se jedná o firemní auto, jsou pohonné hmoty přímo do nákladů (nepočítají se podle průměrné spotřeby, ale podle skutečných nákladů - to samé i v ČR). Dálniční známka jde taky do nákladů.
      Při cestách soukromým vozidlem se počítají náhrady za ujetý km a spotřebu PHM stejně jako při cestách po ČR.
      Obecně - pri cestách firemním autem se skutečné náklady (PHM, odpisy, opravy atd.) podle daňových dokladů, při cestách soukromým vozidlem nezahrnutým do obch. jmění náhrady za ujetý km a průměrná spotřeba PHM. Pouze stravné apod. je v obou případech stejné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).