Jak správně účtovat servisní opravy?

• (neregistrovaný)

29. 9. 2010 10:11

Dobrý den, poradí mi někdo, jak správně účtovat servisní opravy? Opravujeme vozidlo, na to použijeme materiál a fakturujeme materiál + práce.
    Je celá ta tržba službou, takže 602 nebo naopak mám účtovat prodej materiálu 641 a práce jako službu 602.
    Nebo materiál jako prodej zboží 604 a přidaná práce 602.

Já si to vysvětluji tak, že materiál vstupuje do ceny služby a celé to má být na 602, ale ve firmě, kde jsem teď nastoupila, to předchozí účetní účtovala: materiál 604 a samotná oprava 602.

Prosím poradí mi někdo, jak to má být správně, aby to bylo "účetně" čisté?

Děkuji

Petra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 9. 2010 10:53

I. (neregistrovaný)

Re: Jak správně účtovat servisní opravy?
      Oprava vč. materiálu = 602 (vydávaný materiál ze skladu dáváte do nákladů na 501)
      Pokud někomu jen prodáváte náhradní díly, tj. neděláte žádnou práci, pak výnos je 604 a náhradní díly ze skladu do nákladů na 504.
      Pokud je prodej náhradních dílů ojedinělý, pak bych to zaúčtovala jen jako prodej materiálu, tj. na 642 a výdej ze skladu do nákladů na 501.

• 29. 9. 2010 11:56

PetraP (neregistrovaný)

Re: Jak správně účtovat servisní opravy?
      Moc děkuji, taky si myslím, že to má vstupovat do ceny služby, akorát s tím rozlišením nákladů mám problém, protože ve chvíli, kdy materiál přijímáme na sklad, ještě nevíme, zda to bude použito k opravě nebo jen jako prodej materiálu, takže se mi auomaticky výdej mat. účtuje 501/112.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).