Chybí VAT number do souhrnného hlášení

• (neregistrovaný)

29. 9. 2010 10:22

Jsme plátci DPH,fakturujeme službu do Německa podnikatelskému subjektu podle § 9 odst.1 - tedy bez dph. Od odběratele se nepodařilo získat platné VAT number.
    Domnívám se, že podle zmíněného paragrafu máme na nulové DPH nárok (fakturujeme osobě povinné k dani),akorát si nevím rady,jak vyplnit souhrnné hlášení,když prostě nemám VAT number odběratele. Nikde přece není psáno,že pro prokázání toho,že podnikatelský subjekt
    Nemáte prosím někdo zkušenost s podobným případem.
    Za rady předem děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 9. 2010 10:49

BK (neregistrovaný)

Re: Chybí VAT number do souhrnného hláše
      Pokud nemáte DIČ odběratele + ověření z internetu máte problém, jelikož jste měl vystavit fakturu s DPH. Můžou Vám to doměřit. Rychle si DIČ sežeňte a ověřte.

• 29. 9. 2010 11:39

HankaZ (neregistrovaný)

Jenže to mi právě připadá zvláštní. Omylem jsem nedokončila poslední větu původního dotazu,ale mám právě za to,že nikde není psáno, že pro doložení toho,že odběratel je osoba povinná k dani,musím mít jeho VAT number. Když bych fakturovala mimo EU,nikdo po mně přece také VAT number nechce a mohu si i tak fakturovat bez DPH

• 29. 9. 2010 11:49

B. (neregistrovaný)

Samozřejmě máte pravdu, místo plnění se při od roku 2010 posuzuje jinak a pokud je to osoba povinná k dani a není plátcem DPH, tak samozřejmě VAT Nr nemá. Druhá věc je ta, že v okamžiku přijetí Vaši služby by se měl tento neplátce stát plátcem daně (u nás je to §94/8).
      Toť teorie, s novým souhrným hlášením zkušenost bohužel zkušenost nemám, snad Vám poradí někdo jiný.

• 29. 9. 2010 11:59

Jana N. (neregistrovaný)

podle mého názoru, pokud nemáte ověřeno , že jsou plátci daně a nemáte jeji DIČ - tedy oprávnění fakturovat bez daně do ř. 21 a do SH kod 3, pak udělejte dobropis na původní plnění a vystavte novou fakturu s dph - jako neplátci a dph na ř. 1 DP odveďte v dodatečném

• 29. 9. 2010 12:04

HankaZ (neregistrovaný)

Díky za odpověď.
      To,jestli se má příjemce-neplátce v okamžiku přijetí naší služby stát plátcem, s kolegy také stále řešíme,protože jak píšete, dle našeho zákona by to tak skutečně bylo.Ale četla jsem názor,že ač se evropská legislativa harmonizuje,stejně stále není úplně sladěna,takže težko říct,jestli i v jiných zemích platí úplně to samé,jako u nás a takový neplátce by se musel v okamžiku přijetí naší služby stát plátcem.

• 29. 9. 2010 12:21

B. (neregistrovaný)

Dle mého názoru, jste žádnou chybu při fakturaci neudělala. Pokud je to služba, kde se místo plnění stanovuje podle §9, - a pokud příjemcem služby je osoba povinná k dani(9/1) (nikoliv plátce DPH jak tady tvrdí jiní respondenti) je místo plnění v státě příjemce služby a fakturujete bez daně.
      Ve věci souhrného hlášení bych se obrátila s dotazem na příslušný FÚ, u nás radí celkem ochotně :-)

• 30. 9. 2010 10:14

astrolog (neregistrovaný)

nikde není psáno, že pro doložení toho,že
      >>>>odběratel je osoba povinná k dani,musím mít jeho VAT
      >>>>number.
      >>
      >>Díky za odpověď.
      >>To,jestli se má příjemce-neplátce v okamžiku přijetí
      >>naší služby stát plátcem, s kolegy také stále
      >>řešíme,protože jak píšete, dle našeho zákona by to
      >>tak
      >>skutečně bylo.Ale četla jsem názor,že ač se evropská
      >>legislativa harmonizuje,stejně stále není úplně
      >>sladěna,takže
      >>težko říct,jestli i v jiných zemích platí úplně to
      >>samé,jako u nás a takový neplátce by se musel v
      >>okamžiku
      >>přijetí naší služby stát plátcem.
      >
      >Dle mého názoru, jste žádnou chybu při fakturaci
      >neudělala. Pokud je to služba, kde se místo plnění
      >stanovuje podle §9, - a pokud příjemcem služby je osoba
      >povinná k dani(9/1) (nikoliv plátce DPH jak tady tvrdí jiní
      >respondenti) je místo plnění v státě příjemce služby a
      >fakturujete bez daně.
      >Ve věci souhrného hlášení bych se obrátila s dotazem
      >na příslušný FÚ, u nás radí celkem ochotně :-)
      >
      Přesně tohle už mám za sebou, tvrdila jsem totéž, co tazatelka, a před FÚ jsem obstála.
      Problém byl skutečně se souhrnným hlášením - nesmíte tam to plnění uvést, tudíž Vám nehraje přiznání k DPH a souhrnné hlášení. Na to stačilo podání vysvětlení.
      Hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).