Re: Zboží do EU, faktura do 3.země
A my můžeme tuto fakturu proclít, i když zboží půjde fyzicky jen do unie? Deklarantky nám řekly, že proclívat nemusíme.
Teoreticky můžete zboží odbavit v režimu vývoz v kterémkoliv státě EU, to je pravda. Pokud Vás ale správně chápu Vy ale nechcete být vývozcem (tj. firmou uvedenou na JSD), pouze chcete prodat zboží Rusům v EU a případné vývozní formality nechat na nich. V tom případě si nejsem zcela jistá, jestli splňujete podmínky pro osvobození od daně dle §66, spíše si myslím že ne.
Ještě prosím o upřesnění:
1) na jaké paritě se zboží Rusům prodává.
2) zboží bude¨Ruskou firmou vyvezeno z EU nebo ne?
já osobně bych to brala jako dodání zboží do EU-ř.20, posílají do Finska, § 64 dodají zboží do JČS osobě registrované a je přepraveno z tuzemska . prokážou dodání zboží - do JČS písmným prohlášením pořizovatele , že zboží bylo přepraveno do JČS. o vývoz se podle mě nejedná.
Já si taky myslím, že se nejedná o vývoz, ale nevím jak dále to ošetřit. Nevím jestli finská firma je osobou registrovanou a její dič ani nevím, máme jen adresu kam poslat. Ale faktura bude pořád napsaná na tu Ruskou firmu. Nechci mít problémy s finančákem a nevím jak s DPH.
S touto Ruskou firmou běžně obchodujeme, vždy se jedná o vývoz, kdy dodáváme přímo k nim. Kdyby nehořel termín, tak se to také dodá do Ruska a oni už by si to vyřídili s jejich zákazníkem sami. Ale protože to do toho Ruska trvá hodně dlouho než to dojde, tak to chtějí poslat přímo jejich zákazníkovi. Takže, kdyby nehořel termín, tak my dodáme rusům a oni si to prodají finům.
Takhle to mi pošleme na firmu do Finska, ale fakturovat budeme rusům, u Finské firmy už zboží zůstane, ruská firma už nebude z finska vyvážet dál. Trochu zmatený...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 9. 2010 10:31
Dobrý den,
potřebovala bych poradit. My, firma v ČR plátci daně jsme vyrobili zboží, které se bude posílat do Finska, ale fakturovat se bude Rusům. Musí se proclívat? Jak to vlastně bude s DPH? Prosím, poraďte. Děkuji