Re: Kontrola ze sociálky – nový systém?
Měla jsem kontrolu před dvěma měsíci a chtěli po mně z jejich seznamu vyškrtat lidi, kteří u nás již nepracují. Myslím si, že ZP má mnohem lepší evidenci (alespoň ta naše, oblastní pobočka). U ELDP kontrolovali, zda je mám vystavené a založené, částky ani náhodou. Kontrolovali slevy na SP, DPČ, důchodce...
Dobrý den, moc Vám děkuji za odpověď. Mě v poslední době kvůli dvěma lidem volali - kvůli jejich přihlášce a odhlášce, tak jsem si říkala, že budou mít něco nově. Když byly minulé kontroly, tak žádné seznamy neměli... A nevíte, jestli tam mají evidované nějak zvlášť ZMR? Mě se tyto v průběhu roku měnili ze ZMR na "normální rozsah" a obávám se, že jsem tam určitě na někoho zapomněla - myslím odhlásit ho jako ZMR a přihlásit normálně. Tak jestli na to můžou přijít. No, stejně to asi radši projdu, i když teda na to nemám moc času...
"Naše" OSSZ - 892 - nám zaslala seznam požadavků k vypracování - seznamy "živých lidí", seznamy skončených PP, seznamy důchodců (ID, SD). K tomu ELDP řazené stejně jako seznamy (abecedně). Plus přinesli jejich vlastní seznam, ze kterého jsme vyškrtali to, co už není pravda ...
Já to mám komplikované tím, že mám na starosti jen DPČ, a každou chvíli se jim mění smlouva a taky jejich výdělky jsou různé, tak je v měsících, kdy nemají 2 tis., přihlašuji a odhlašuji, ZMR zase ne atp., tak myslím, že tam určitě nějaká chybka bude. Tak na mě by museli mít ten seznam asi po měsících, nebo nevím.
Asi Vám nerozumím - jak se jim každou chvíli mění smlouva. Pokud je smlouva vyhodnocena jako ZMR, pak dokud nedosáhne 2000 Kč, nepřihlašuje se na SSZ. A dosáhne 2000 Kč, přihlásí se s datem nástupu, ale už se neodhlašuje, když zas nedosáhne. V měsících, kdy dosáhne, se SP odvádí, v měsících, kdy nedosáhne, se SP neodvádí. Takže i když dosáhne 2000 Kč, stále je to ZMR.
Pokud není vyhodnocena jako ZMR, pak se na SSZ přihlásí hned a odvádí se vždy, i když nedosáhne.
U ZP se ZMR nerozlišuje, stále se přihlašuje a odhlašuje podle toho, když dosáhne nebo nedosáhne - a platí to jen pro DPČ, ne pro pracovní poměry.
Já právě myslela, že se měnila smlouva, kde nebyl uveden výdělek aspoň 2 tis. měsíčně, takže to bylo ZMR, a pak už uveden byl, takže nebylo ZMR... Tudíž třeba na ELDP mají rok 2009 na dvou řádcích, jednou jako ZMR a jednou ne ZMR... takže se měnil i ten způsob přihlašování a odhlašování.
Ale vy jste napsla, že v měsících, kdy nedosáhnou 2000,-,je odhlašujete, a to je chyba. Pokud mají sjednaný nějaký PP nebo DPČ, po celou dobu jeho trvání je máte mít přihlášené, i když v některých měsících nedosáhnou 2000,- (tam je ten rozdíl oproti ZP). Pouze pokud se změní, odhlásíte a znovu přihlásíte na jiný.
Jo, máte pravdu, já už na to trocha pozapomněla, jak jsem to dělala - jednalo se mi o rok 2009, a to je už přece jenom doba. Tento rok mám všechny jako ZMR. Ten minulý rok jsem je odhlásila jako ZMR a přihlásila jako normální (v průběhu roku, jak se změnila ta smlouva). Na konci roku 2009 jsem je odhlásila jako normální a přihlásila datem nástupu jak ZMR. Omlouvám se za nepřesnost. A nevíte někdo, jak vypadá ten seznam, který přinesou? Jestli to jsou jen ty aktuální anebo půjdou i rok 2009? Mě jich na konci roku 2009 hodně skončilo úplně...
Takže ten seznam byl asi aktuální, viďte? K určitému datu? Já mám právě obavy, abych to u sebe měla v pořádku... Mám tam takových asi 50 lidí, tak si nejsem jistá, jestli všechny stihnu zkontrolovat :-( Pokud se jim tam dostali odhlášky za rok 2009, tak by tam ty lidičky za rok 2009 vůbec nemuseli figurovat. Rok 2010 tj. ty aktuální by mi tolik času nezabrali, pokud bych mohla kontrolovat jenom je, teď jich mám mnohem míň.
Ale oni nejspíš budou kontrolovat i rok 2009 (nevím, kdy jste měla poslední kontrolu, ale chodí zhruba po dvou letech), takže tam nejspíš budou i lidi, kteří u vás pracovali loni. Spolu s nástupem i výstupem. Ale to není tak hrozné, to opravíte na místě - na tom jejich seznamu.
Dobrý den, ještě bych se vrátila k tomu přihlašování a odhlašování DPČ (normální, nejsou ZMR), já je odhlašuji, když jsou celý měsíc úplně bez odměny. Protože neodvádím žádné SP. Pokud se jedná o ZMR, tak v případě, že jsou měsíc bez odměny, tak neodhlašuji. Říkala mi to paní na školení. Nevíte tedy, jestli je to dobře?
U nás se kontrolovaly měsíc po měsíci rozdíly hrubá mzda X základ soc.pojištění (tzn. rozdíl DPP a studenti). Návaznost ELDP na mzdové listy a rekapit.mezd, správný výpočet slev na pojistném a vyplacených náhrad mezd. Správnost vyplnění ELDP a zda jsou všechny (u některých zaměstnanců se také několikrát mění během roku pracovní poměry DPČ - běžný prac.poměr apod.). Vyměřovací základy na ELDP dle mzdových listů.....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 9. 2010 14:03
Dobrý den, čeká mě kontrola ze sociálky. Nevíte, jestli si v současnosti sociálka nosí vlastní seznamy z registru? Něco jako zdravotní pojišťovna? Cosi jsem zaslechla, že už si lépe evidují přihlášky a odhlášky… Zatím se vždycky podívali na přihlášky a odhlášky z mého šanonu a svůj seznam neměli. Jde mi o to, jestli si mám radši vše zkontrolovat, aby to skutečně sedělo. A taky by mě zajímalo, jestli to mají nějak navázané na ELDP…. Dosud když jsem měla nějakou chybu, tak na to nepřišli… Samozřejmě se snažím mít všechno dobře, ale na případné chyby v podstatě nikdy nepřišli, vždy jsem na něco přišla jen náhodně já. Děkuji za případné zkušenosti.