PP doba určitá 3 měsíce

• (neregistrovaný)

29. 9. 2010 15:22

Vracím se k této problematice z rána. Budu citovat ze mzdové účetní 2010 str.45 : Zkušební dobu lze sjednat i u PP na dobu určitou. pokud by ten byl ale sjednán na dobu nejvýše 3 měsíců, musela by být zkušební doba přiměřeně kratší, aby nepokrývala celou dobu trvání PP, jinak by takové ujednání mohlo být považováno za obcházení zákona.
    Osobně mě na toto odkazovala kontrola, jelikož jsem taky měla uzavřen PP na dobu 3 měsíců se stejně dlouhou zkušební dobou. Od té doby PP sjednaný na 3 měsíce uzavírám se 2 zkušební dobou, jak mi bylo ze strany kontroly doporučeno, jako správný postup.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 9. 2010 15:31

Kara (neregistrovaný)

Re: PP doba určitá 3 měsíce
      Zajímalo by mě, na základě čeho by to mohlo být považováno za obcházení zákona. Zákon říká, že prac. poměr lze sjednat na dobu určitou. Zákon říká, že lze sjednat zkušební dobu nejdéle 3 měsíce. Pokud sjednám dobu určitou na 3 měsíce a zároveń sjednám zkušební dobu 3 měsíce, tak je to sjednáno zcela dle zákona. Co by se tím obcházelo? Je to nesmysl.

• 29. 9. 2010 16:07

pája

Bylo by dobré uvést autora tohoto příspěvku, je-li to možné. Tento časopis, pokud jsem měl možnost se občas seznámit s obsahem, si česky řečeno dělá"patent na rozum" a suverénně řeší problémy i mimo oblast účetnictví. Bohužel, sám jsem se setkal opakovaně s tím, že šlo o názory různých odborníků, ale z jiného oboru, specielně-účetní a daňoví experti radili v oblasti pracovního práva a ne vždy v souladu s právní úpravou a výkladem.

Toto je zářný příklad, nikde není stanoveno, že nelze takto uzavřít PP se ZK dobou, obcházení zákona?! nechápu v čem.

• 29. 9. 2010 17:52

Líba (neregistrovaný)

Časopis nemám, ale absolvovala jsem v minulosti pár školení a tuším, že autorem tohoto článku by mohl být JUDr. Bořivoj Šubrt, protože tento názor propaguje.

• 30. 9. 2010 7:42

Jitule (neregistrovaný)

Současný ZP je postaven na principu "co není zakázáno, je dovoleno", takže tohle jsou pouze výkladové názory. Pracovní smlouva je dvoustranný právní úkon a co si smluvní strany sjednají je platné (pokud se nedovolají neplatnosti dle § 20 ZP). Žádný § ZP toto nezakazuje, takže ani kontrolní orgány nemají právní argument, proč by to nešlo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).