Mzdový výměr- jak správně formulovat ?

• (neregistrovaný)

29. 9. 2010 21:56

Dobrý den,
    prosím poradíte? Dělám poprvé,,,,,
    U nás mají zaměstnanci mzdu formulovanou ve smlouvě....mzdové výměry nemáme.
    Teď budeme přijímat zaměstnance ( jako jediného na noční )
    takže mzda chceme formulovat do mzdového výměru...poskytujeme úklid. služby...je to z důvodu kdyby jsme přišli o tu zakázku abychom mohli zaměstnance přeřadit jinam....
    Teď bych potřebovala poradit....jak napsat správné znění...abychom mu mohli změnit mzdu a přeřadit ho jinam pokud by jsme o zakázku přišli.
    Takže do prac. smlouvy napíšu... prac. úvazek 6,5 hod., mzdové podmínky budou stanoveny mzdovým výměrem.
    Potom napíšu na zvlášt. list" Mzdový výměr"...zaměstnavatel XY.... zaměstnanec FR, prac. zařazení:úklid. pracovník a dál, "na základě Vašeho prac. zařazení stanovuji mzdové podmínky takto: 1/zamět.náleží zákl. mzda ve výši 12Kč hrubého měs.,2/prémie za dobře odvedenou práci až do výše 123 hr. měs.,3/ pracovní doba 21-4,00
    Tento mzd. výměr nabývá plt. dnem:1.1.
    dne...
    zaměstnanec..... zaměstnavatel.....(podpisy)

Prosím zkušenější o kontrolu....(hledala jsem na internetu u přátel- ale vždy tam bylo...něco jako MV- je součástí prac.smlouvy, MV- je přílohou prac. smlouvy, případně taky jsem viděla v prac. smlouvě..mzda stanovena MV...a ve MV napsáno zaměstnavatel se dohodl se zaměstnancem, a také- MV...mzdové podmínky byly dohodnuty...
    Nechci v tomto případě udělat chybu...chceme se jistit...děkuji mnohokrát za názory..Monika

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 9. 2010 22:20

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: Mzdový výměr- jak správně formulovat
      Pracovní smlouva musí obsahovat povinně: den nástupu do práce, místo výkonu práce a druh práce. Tyto věci musí být smluveny a pak mohou být měněné pouze za souhlasu obou stran. Míst výkonu práce můžete sjednat i více a můžete je sjednat šířeji (např. Brno a Břeclav - pak bude muset pracovat kdekoli v Brně a Břeclavi) nebo přesněji (např.Brno, Veveří 5 - pak bude muset pracovat v Brně na Veveří 5) a jinam ho pak bez jeho souhlasu přeřadit nemůžete. Stejně tak musí být sjednán druh práce, může jich být i více. Pravidlo: to, co je sjednáno ve smlouvě, lze změnit pouze za souhlasu obou stran.
      Výše mzdy ve smlouvě sjednána být nemusí. V takovém případě vydá zaměstnavatel mzdový výměr, ve kterém mzdu stanoví. Pokud je sjednáno více druhů práce, může stanovit ve mzdovém výměru mzdu k jednotlivým druhům práce.
      Má-li v pracovní smlouvě sjednán druh práce např. skladník a údržbář a Vy chcete každý druh práce ohodnotit jinak, pak napíšete ve mzdovém výměru, že pro práci skladníka stanovujete mzdu např. 90 Kč/h a pro práci údržbáře např. 95 Kč/h. Prémie psát nemusíte, ty můžete přiznávat pokaždé jinak a nejsou nárokové, pokud je ve výměru neupřesníte v nějaké návaznosti na práci. Hlavně nikam nesmíte psát, že mzdový výměr je součástí pracovní smlouvy. Aby zaměstnavatel mohl určenou výši mzdy měnit (vždy před započetím práce, ne zpětně), tak nesmí být výměr mzdy součástí prac. smlouvy.
      Při odměňování (základ plus prémie, odměny) musí být dodržena zaručená mzda, vztahující se k danému druhu práce.

• 30. 9. 2010 7:37

kl (neregistrovaný)

Re: Mzdový výměr- jak správně formulovat
      Paní Jiřko, je stejný problém,pokud máme ve smlouvách napsáno,že mzdový výměr je PŘÍLOHOU pracovní smlouvy? Omlouvám se,že jsem se vetřela do dotazu.

• 30. 9. 2010 9:07

Kara (neregistrovaný)

Re: Mzdový výměr- Pájo?
      To je slovíčkaření, co? Já bych řekla, že příloha není součást, takže by to problém být neměl. Co na to právník Pája?

• 30. 9. 2010 10:05

pája

Souhlasím, příloha není nedílná součást pr.smlouvy, ale stejně bych to přeformuloval: "Mzda je stanovena Mzdovým výměrem zaměstnavatele", případně stanovena Mzdovým předpisem, se kterým byl zaměstnanec seznámen.

• 30. 9. 2010 11:20

MF (neregistrovaný)

A prosím ještě když je všechno takto jak říkáte, a ve MV je věta
      Mzd. podmínky jsou dohodnuty takto: 10000 + 2000 prémie ?
      může měnit zam. bez souhlasu?

• 30. 9. 2010 11:37

pája

Re: Mzdový výměr- obsah?
      Tak to je asííííi špatně, protože správný MV je jednostranným pracovněprávním úkonem zam-tele a pokud se do něj dostala formulace" Mzd.podmínky jsou dohodnuty.." tak to svědčí o neznalosti autora, protože co je dohodnuto, lze změnit zase jen dohodou. Takovou formulací podle mého názoru se stává ze MV jiná smlouva o mzdě.Zaměstnanec se podpíše vedle zam-tele a je hotovo.
      Žeňte diletanty od zpracovávání důležitých dokumentů, dopady mohou být někdy až nepředstavitelné.

• 30. 9. 2010 11:45

MF (neregistrovaný)

Re: Děkuji jste moc hodní, že pomáháte
      No to jsem si myslela....takto má zprac. MV známá.....
      Takže jste mě potěšil...řekla jsem jí to dobře, že by se s ní měl na změně ( zaměstnavatel) domluvit..
      Stačí trochu nepozornosti...a průšvih je na světě- Jo holt někdy méně slov, znamená více.....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).