Re: nákup drobného majetku z třetích zem
Dobrý den, pokud je zboží podle osvobozeno od cla, platí skutečně i osvobození od DPH, tyto případy řeší § 71 ZDPH jak uvádíte, jsou tam vymezené i nějaké výjimky, kterých se toto netýká (vybavení domácností...).
Přiznání daně z osvobozeného plnění je chybou, protože nemáte nárok na odpočet daně. Správce daně nepochybně bude za přiznanou daň rád, ale odpočet Vám neuzná. Doporučuji podat dodatečné DAP.
Z hlediska DPH je pojem "zboží" definován v § 4/2, jsou to věci movité a vyjmenované energie. Tedy určitě nesměšovat s účetním pojetím aktiv jako takových.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 9. 2010 23:43
V diskusi jsem se dočetla, že při pořízení drobného majetku bez cla dle § 71 je i bez dph, tedy do přiznání nevstupuje vůbec. Je velkou chybou, když jsem udělala v minulém kvartále samovyměření? Ještě jsem se chtěla zeptat, zda drobný majetek z EU se považuje za zboží, tedy řádky pro samovyměření 7 a 44?