Re: učetní od podnikatele který dováží a
Chcete uplatnit režim §90. Tak tyhle případy nemáme. Řekla bych, že můžete použít, ale moc jistá si nejsem.
Já myslela, že nemáme případy - nákupu z EU od neplátce a prodej v ČR. Jinak zvláštní režim používáme běžně.
Nakoupíte auto za 200 000, DPH neuplatníte (nejde to, nákup od neplátce nebo osvobozený). Prodáte za 250 000, 50 tis. kč je provize, z té vypočítáte DPH zhora (koeficientem). Na vystaveném dokladu o prodeji nesmíte mít vyčísleno DPH, musí být uvedeno - prodej dle § 90.
asi se vás bud ptát primitivně..ale jde mi o to co vlastně evidovat v účetnictví se zvl. režimem, chápu že mám přijatou fakturu, vydanou fakturu obě bez DPH...musím vést někde podklady k provizím a rozpisy DPH...prostě nějak nevím jak to uvést v praxi.:-( děkuji moc za trpělivost.
Pozor - vydaná faktura je "částečně" s DPH, která musíte uvést v přiznání k DPH a odvést!!!
HLavně musíte evidovat nákupní cenu podle jednotlivých aut. Zkuste si to zde zadat do vyhledávání, je toho tu poměrně dost. Já jsem se poučila taky zde.
Moje současné praxe - v excelu mám tabulku na každé auto zvlášť, tam eviduju SPZ, období nákupu, číslo dokladu k nákupu, nákupní cenu, informaci o případném zvláštním režimu. Při prodeji pak vidím, kolik je provize, z té odvádím DPH, doplňuji prodejní doklad a období. (Nebo vidím, že u daného auta není zvláštní režim a prodej je klasicky s DPH z celé ceny.)
Tuto tabulku doplněnou o prodní údaje si vytisknu a přikládám k prodejnímu dokladu. Podle toho lze dohledat i nákup. Zároveň ji nechávám uloženou u sebe v PC.
Do přiznání k DPH - DPH z provize na řádek 1, nákupní cena aut (prodaných v daném období) do řádku 25.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
Prodal byt, aby mohl pražit. Dnes má Michal jednu z nejlepších káv v Evropě
Počet sledujících je přežitek. U mikroinfluencerů hledejte brand fit, radí odbornice
Kdo má status umělce, může od státu opět dostat až 90 tisíc korun
30. 9. 2010 8:02
je tu prosím někde účetní od fyz. osoby ketrá dováží auta..měla bych pár nevyjasněných otázek. prosím o radu.