Re: Prohozený svátek-mzd.účetní?
Mzdová účetní s tím, žádný problém mít nebude.Pondělí zaplatí stejně, jako by náhradní volno bylo např. ve středu a svátek zaplatí podle zákona tak jak se platí práce ve svátek. Dotaz byl spíš na personalistu a znalce ZP, zda je to možné se takto na prohození dohodnout a pája váhá?
Já jsem si to myslela tak, že jestli-že ZP uvádí :
Za dobu práce ve svátek přísluší zaměstnanci dosažená mzda a náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek, které mu zaměstnavatel poskytne nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po výkonu práce ve svátek nebo v j i n a k
d o h o d n u t é d o b ě , tak jinak dohodnutá doba by snad mohlo být i dopředu ne? Pokud to nikomu nevadí, tak by ani ze strany kontroly neměl být problém. Ale asi bych to nechala sepsat a podepsat zaměstnanci, jako jinak dohodnutou dobu.
skutečně si netroufnu tvrdit, že je to tak či onak, za sebe ale myslím, že nejprve práce a pak NV, jinak dohodnutou dobu chápu jako dobu delší než tři měsíce od výkonu práce.
Zkoušel jsem hledal v komentářích, ale k tomuto problému nikde nic.
Takže za sebe: 1.práce, 2. NV
Taky myslím, že napřed práce potom náhradní volno. A navíc - nepřijde to toho zaměstnavatele trochu draho ? Oni taky zaměstnanci mohou říct, že pondělí chtěli jít do práce - nemohli, tudíž překážka na straně zaměstnavatele a NV za svátek si vyberou pěkně někdy jindy.
Tak potom z tohoto pohledu, nejdříve práce a potom náhradí volno, není možná dohoda , že zaměstnanec např. zítra potřebuje volno a dohodně se se zaměstnavatelem, že si to napracuje pozítří. Musel by nejdříve dnes napracovat a zítra čerpat, je to tak? V praxi toto funguje bez problémů.
vidíte, a už tady se ukazuje, že takovéto šachy mohou přinést jen problémy, dokud je vše v klidu a funguje to, tak se nic neděje, ale stačí jeden problém s jedním zam-cem a může se to začít řešit, třeba kontrola ze socky, OIP,nebudou v pořádku evidence odpr.doby, přesčasů,svátků náhr.volna a...?
Já vždy doporučuji, vše pokud možno podle pravdy a skutečných údajů, vyhněte se problémům.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30. 9. 2010 8:08
Jak prosím vyřešit, když jsme nechali lidi doma v pondělí a v úterý ve státní svátek šli do práce? Pondělí náhradní volno a úterý zaplatit náhradou + příplatek za svátek? nechceme jim dát v pondělí dovolenou