Pokladna - časová posloupnost

• (neregistrovaný)

30. 9. 2010 8:30

Dobrý den,
    nedávno tu zazněl dotaz ohledně účtování dokladů do pokladny a odpověď na něj se mi moc nezdála. V případě, že mi šéf jednou za týden donese doklady, tak je účtuji ke dni vystavení uvedeném na dokladu. Pokud mi ovšem dodá nějaký doklad starší, jaké datum uvést? Dle mého názoru by to mělo být ke dni, kdy jsem doklad obdržela, jelikož dám-li datum na dokladu, nebude dodržena časová posloupnost. Bývalá účetní účtovala vše dle data na dokladu, i tak mě to tak naučila, ale myslím, že to správné není. Prosím o radu. Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 9. 2010 8:42

anka (neregistrovaný)

Re: Pokladna - časová posloupnost
      Nečetla jsem předchozí dotaz, ale v pokladně účtujete dnem vyplacení z pokladny datum na dokladu Vás "nezajímá z pohledu pokladny

• 30. 9. 2010 8:53

Jituš (neregistrovaný)

Moc děkuju za potvrzení. Jen pro informaci, jedná se o dotaz http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=735535

• 30. 9. 2010 10:52

Petuss (neregistrovaný)

Dobrý den,
      já když mi donese třeba skladník o měsíc později paragony,tak pokl.doklad vystavuji s datem současného měsíce,ale DUZP uvádím s datem předchozího měsíce,tedy DUZP uvedené na dokladě. Doufám,že to dělám správně.
      Hezký den

• 30. 9. 2010 11:15

Maxx (neregistrovaný)

Záleží, jak máte nastavený program - aby jste to z hlediska DPH nedala do již uzavřeného měsíce.

• 30. 9. 2010 11:28

eko (neregistrovaný)

>>>>>Dobrý den,
      >>>>>nedávno tu zazněl dotaz ohledně účtování dokladů do
      >>>>>pokladny a odpověď na něj se mi moc nezdála. V
      >>>>>případě,
      >>>>>že mi šéf jednou za týden donese doklady, tak je
      >>>>>účtuji ke dni vystavení uvedeném na dokladu. Pokud mi
      >>>>>ovšem
      >>>>>dodá nějaký doklad starší, jaké datum uvést? Dle mého
      >>>>>názoru by to mělo být ke dni, kdy jsem doklad
      >>>>>obdržela, jelikož dám-li datum na dokladu, nebude
      >>>>>dodržena
      >>>>>časová posloupnost. Bývalá účetní účtovala vše dle
      >>>>>data
      >>>>>na dokladu, i tak mě to tak naučila, ale myslím, že
      >>>>>to
      >>>>>správné není. Prosím o radu. Díky.
      >>>>Nečetla jsem předchozí dotaz, ale v pokladně účtujete
      >>>>dnem vyplacení z pokladny datum na dokladu Vás
      >>>>"nezajímá z pohledu pokladny
      >>>Taktéž zaúčtujeme dnem vyplacení z pokladny.
      >>

>Dobrý den,
      >já když mi donese třeba skladník o měsíc později
      >paragony,tak pokl.doklad vystavuji s datem současného
      >měsíce,ale DUZP uvádím s datem předchozího měsíce,tedy DUZP
      >uvedené na dokladě. Doufám,že to dělám správně.
      >Hezký den
      Tak s pokladnou jsem taky na kordy. Bývalá účetní trvala na systému - všechny datumy na VPD i PPD musí být stejné a je jedno, kdy byl doklad opravdu vystaven. A jelikož se tu neustále dělá dvojí práce (i když prg umí vše), tak se ručně tyto doklady vypisují a ručně zapisují do sešitové pokladní knihy a to tak, že v průběhu měsíce si podle řádků v pokladní knize a podle počtu dokladů rozdělím, které doklady k jakému datu "vystavím" a vypisuju a zapisuju. Takže i když dostanu doklad, datum vystavení i DUZP 3.9. nebo 5.8., ale mě vychází zapsání do pokladny až 25.9., tak na VPD vypíšu datum - ze dne, přezkoušel dne a zaúčtoval dne - 25.9.. Nevím, zda je to tak správně, nikdo mi nedokázal dost dobře vysvětlit, a nikde jsem nenašla, jak správně pokladní doklady "vypisovat", tedy s jakými datumy. Vedeme "PÚ".

• 30. 9. 2010 12:39

v.e.n.d.y.

Neuvěřitelné - si tak představuji, jak vedu pokladnu, zodpovídám každý den za to, že fyzický stav odpovídá účetnímu a pak si to nějakým zaúčtováním do dne minulého týdne všechno rozházím? Nebo předám pokladnu zástupci a on mi bude účtovat s datem, kdy jsem měla pokladnu já? To samé s tím DUZP, které si vyplňujete do minulého měsíce, jak zkontrolujete, že Vám sedí účetnictví na přiznání DPH? Odpočet můžete uplatnit 3 roky zpětně, tak proč tento doklad nezadat s DUZP běžného měsíce? Prostě já bych účtovala vše v den, kdy vyplácím peníze....

• 30. 9. 2010 12:45

Lenka F. (neregistrovaný)

Podle datumu na dokladu byste mohli účtovat jen v případě, že vám každý hned včas odevzdá doklady - co ale když si je někdo nechá i déle než měsíc, jako se to stává u nás? To by potom bylo neuskutečnitelné. Takže rozhodně zapisovat a účtovat podle datumu proplacení. Také se nám stává, že někdo něco zaplatí ze svého a až později se vyzvednou peníze z banky, takže se musí výdaj zaúčtovat až když to dostal proplacené a je na to stav v pokladně - nemůžete přece jít do mínusu. Datum plnění udávám stejný jako datum proplacení - na vstupu na tom tolik nezáleží a většinou už mám hotové přiznání za minulý měsíc. Hlídám si jen plnění DPH na příjmových dokladech (ty jsou u nás s DPH jen vyjímečně, ale někdy se vyskytnou).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).