Re: Jak prokázat nákup za hotové?
Děkuji za odpověď, paní v.e.n.d.y., v pokladně mám právě tu fakturu s uvedením forma úhrady"hotově". Oni říkají, že peníze nemají. Toto je důležité i pro mne, sice nejsme obchodní firma, ale někdy přijde zákazník a chce uhradit zboží hned a hotově. Tak na fakturu napíšeme Forma úhrady: Hotově a nedáváme další jiný doklad. A stejně to dělá i mnoho jiných firem, kdy nevydávají příjmový pokladní doklad.
Ale to je přeci proti všem předpisům na vedení pokladny, Vy vydáváte peníze a MUSÍTE mít důkaz, komu a kolik jste vyplatili, takže nejen nečitelný podpis, ale i hezky tiskacími písmeny napsáno jméno na výdajovém pokladním dokladu!! To, že si opačně zákazník nevezme stvrzenku (kopii příjmového dokladu), to je jeho prolbém, Vy máte peníze a příjmový doklad, ale ON nemá důkaz, že Vám zaplatil. A na tom Vás nyní dodavatel dostane a zaplatíte mu znovu.
Účtuji jednu malou firmu, všechny peněžní transakce
si
dělá společník sám. V roce 2008 mám v pokladně
doklad - je to faktura za materiál, je tam uvedeno
forma uhrady hotově. Teď se ten dodavatel ozval, že
fakturu nemá uhrazenu, že forma úhrady "hotově" je
tam
uvedena omylem a že máme prokázat, jak jsme to
uhradili.
Nemám jejich příjmový pokladní doklad, ani doklad od
pošty nebo DPD, ale mám taky mnoho jiných faktur, kde
je
napsáno uhrazeno hotově a nic k tomu. Podnikatel si
samozřejmě nevzpomíná jak to bylo a inventury
pokladny
jsou jen papírové, protože jsou to "jeho" peníze. A
teď
to mám s dodavatelem vyřídit, ale nevím jak. Máte s
tím někdo zkušenost?
>>>Pokud dodavateli nedokážete, že jste mu peníze
>>>skutečně dali, pak máte smůlu a musíte zaplatit
>>>znovu.....prošla bych výpisy z účtu, jestli náhodou
>>>nebylo
>>>zaplaceno bankou, ale pokud není nic v pokladně ani v
>>>bance,
>>>nedá se nic dělat, než zaplatit znovu....,
>>
>>Děkuji za odpověď, paní v.e.n.d.y., v pokladně mám
>>právě tu fakturu s uvedením forma úhrady"hotově". Oni
>>říkají, že peníze nemají. Toto je důležité i pro mne,
>>sice nejsme obchodní firma, ale někdy přijde zákazník
>>a
>>chce uhradit zboží hned a hotově. Tak na fakturu
>>napíšeme Forma úhrady: Hotově a nedáváme další jiný
>>doklad.
>>A stejně to dělá i mnoho jiných firem, kdy nevydávají
>>příjmový pokladní doklad.
>Ale to je přeci proti všem předpisům na vedení
>pokladny, Vy vydáváte peníze a MUSÍTE mít důkaz, komu a kolik
>jste vyplatili, takže nejen nečitelný podpis, ale i
>hezky tiskacími písmeny napsáno jméno na výdajovém
>pokladním dokladu!! To, že si opačně zákazník nevezme
>stvrzenku (kopii příjmového dokladu), to je jeho prolbém,
>Vy máte peníze a příjmový doklad, ale ON nemá důkaz,
>že Vám zaplatil. A na tom Vás nyní dodavatel dostane a
>zaplatíte mu znovu.
Jo, budeme muset uhradit fakturu znovu. A je to pro mne poučení.
Pokud se mi dostane do ruky faktura s formou úhrady hotově, nikdy ji do pokladny nedávám, ale vždy ji šupnu do závazků. Na konci roku při inventarizaci závazků to prokonzultuji s podnikatelem a případně vyzvu druhou stranu, aby mi potvrdila, zda závazek trvá či nikoli. Podnikateli doporučím, aby při hotovostním nákupu, kdy je mu dána tato faktura, trval na dopsání UHRAZENO HOTOVĚ DNE ...
Nestalo se mi, že by toho někdo využil, ale i kdyby využil, tak to podnikatele snad ponaučí.
Podle mě to nestačí, aspoň nějakou osobu, která ty peníze přebírá bych tam nechala napsat čitelně a podepsat. Zažila jsem případ, že jsme vyplatili dobírku 30 000,- řidiči přepravní služby a on ji prostě neodevzdal a nechal si ji.Jak bych dokazovala přepravní službě, že jsem to opravdu vyplatila, kdybych měla jen na faktuře napsáno, zaplaceno dne...?....žy by si ta ústa musel každý natlouct sám, aby pochopil?
Ta "neuhrazená" faktura je z roku 2008, máme přece dělat odsouhlasení pohledávek na Silvestra každého roku a ne v září 2010 přijít s tím, že není uhrazena nějaká faktura. Navíc, faktura je zaúčtována v nákladech a zboží přijato na sklad v roce 2008. Pokud ji uhradíme v roce 2010, bude to nedaňový náklad, žádný závazek nemám v evidenci. Je to pro mne ponaučení, když majitel firmy "vysype" z kapes nějaké doklady a účetní si s tím musí poradit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 9. 2010 11:31
Dobrý den, mám takovou patálii a nevím jak ji ukončit. Účtuji jednu malou firmu, všechny peněžní transakce si dělá společník sám. V roce 2008 mám v pokladně založen doklad - je to faktura za materiál, je tam uvedeno forma uhrady hotově. Teď se ten dodavatel ozval, že fakturu nemá uhrazenu, že forma úhrady "hotově" je tam uvedena omylem a že máme prokázat, jak jsme to uhradili. Nemám jejich příjmový pokladní doklad, ani doklad od pošty nebo DPD, ale mám taky mnoho jiných faktur, kde je napsáno uhrazeno hotově a nic k tomu. Podnikatel si samozřejmě nevzpomíná jak to bylo a inventury pokladny jsou jen papírové, protože jsou to "jeho" peníze. A teď to mám s dodavatelem vyřídit, ale nevím jak. Máte s tím někdo zkušenost?