Re: Omluvené volno do 4 let věku dítěte
Vy vlastně budete žádat o neplacené volno. Jeho délku si dohodnete se zaměstnavatelem a po jeho uplynutí se vracíte do práce dle své pracovní smlouvy. Pokud již nebudete pobírat rodič. příspěvek, tak se musíte jít na svoji ZP zaregistrovat do kategorie osoba celodenně pečující o dítě do 7 let nebo o 2 děti do 15 let, abyste byla pojištěna státem. Celodenní péče je u předškolního dítěte splněna, pokud nechodí do školky víc než 4 h denně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 9. 2010 13:24
Dobrý den,
pokud požádám zaměstnavatele o omluvené volno do 4 let věku dítěte a on mi vyhoví, musí mě přjmout po těch 4 letech zpět do práce (příp. výpověď) nebo už mi místo držet nemusí? A pokud chci dávat ten čtvrtý rok dítě do školky, na jak maximální dlouhou dobu to může být, aby stát platil zdravotní pojištění? Mám dojem, že 4 hodiny denně, ale nejsem si jistá. Plánuji znovu otěhotnět a zatím se nedaří a nejsem si jistá, zda se vůbec vyplatí vracet do práce - jak pro mě, tak pro zaměstnavatele.
Děkuji předem za odpověď